Gsm-liittymät ja valinnan vaikeus

Matkapuhelin putoaa veteen. Vuoden 2007 syyskuussa Teliasoneran, Elisan ja Dna:n halvimmissa gsm-liittymissä puhelut maksoivat lehtitietojen mukaan täsmälleen saman verran, 6.9 senttiä. Joidenkin mielestä tämä on yllättävää. Hintakilpailu pudotti puheluhinnat tälle tasolle vuonna 2006 ja siinä ne ovat pysyneet. Vaikka kukaan teleoperaattoreista ei ole pariin vuoteen lähtenyt hintakilpailuun, hintarauha on kuitenkin hauras. Jotkut aistivatkin jo ilmassa uudelleen alkavan hintakilpailun tuntua.

Halpojen gsm-liittymien myynti on jälleen alkanut kiinnostaa teleoperaattoreita. Vuoden taukoa pitänyt sinipukuinen Tele Finland -mies on kutsuttu takaisin riviin ja TeliaSonera on jatkanut Tele Finland-liittymien myyntiä. Elisa on nostanut vakan alla pitämänsä Kolumbus-halpaliittymän ja erityisesti sen prepaid-version takaisin parrasvaloihin.

Suomessa on aloittanut uusi palveluoperaattori, GSM Suomi. Tulokas alitti kertaheitolla gsm-puheluille kolmen suuren toimesta muodostuneen hintalattian ja räiskäisi puheluilleen 4.5 sentin minuuttihinnan. Tämä on kuitenkin kampanjahinta, joka kampanjan jälkeen vakiintunee 5.9 sentin paikkeille. Yhtiö suunnittelee kuitenkin mainosrahoitteisten puhelujen tuomista suomeen. Siinä gsm-liittymän haltija suostuisi vastaanottamaan mainoksia tekstiviesteillä kännykkäänsä vastineeksi halvemmista puheluhinnosta.

Miten edullisin liittymä löytyy?

Ei ole yleisesti kaikille sopivaa halvinta teleoperaattoria. Kun kuitenkin tietää paljonko keskimäärin puhuu puhelimessa kuukaudessa, kuinka monta teksti- ja multimediaviestiä lähettää kuukausittain, paljonko siirtää dataa ja kuinka nopeasti datan haluaa siirtyvän pystyy perkaamaan läpi gsm-liittymät ja löytämään juuri omaan käyttöön halvimman kännykkäliittymän.

Vaihtovirran gsm-liittymien vertailupalvelu

Vaihtovirran gsm-liittymien vertailupalvelun avulla voi selvittää edullisimman puhelinliittymän. Sen avulla voi vertailla Dna:n, Saunalahden, Elisan ja Soneran liittymiä antamalla ensin palveluun omaa käyttöä vastaavat puheluiden, tekstiviestien, multimediaviestien, videopuheluiden ja datan määrät sekä puheluaikaa ja datan vähimmäisnopeutta koskevat tiedot. Palvelu järjestää tämän jälkeen gsm-liittymät arvioidun laskun mukaiseen suuruusjärjestykseen halvimmasta kalleimpaan. Palvelun kautta voi myös vaihtaa liittymän jollekin em. operaattoreista. Palvelu on maksuton. >> Vaihtovirta

Teleoperaattorit

Toinen, perinteinen vaihtoehto vertailla liittymiä on vierailla jokaisen teleoperaattorin sivulla ja tutkia, mitä liittymiä on tarjolla. Suomessa toimivat teleoperaattorit ovat:

Numeron siirto - lyhyt historia

Uusi viestintämarkkinalaki tuli voimaan 25. heinäkuuta 2003. Uuden lain mukaan numeron siirto operaattorilta toiselle tuli mahdolliseksi eli matkapuhelimen numeroa ei enää tarvinnut vaihtaa teleoperaattorin vaihtuessa. Tämä avasi mahdollisuuden siirtää gsm-liittymät vaivattomasti aina sille operaattorille, joka tarjosi edullisimman vaihtoehdon. Alkoi ennennäkemättön hintakilpailu, jossa teleoperaattorit kaivoivat pakistaan esiin järeimmät aseensa. Puhelimen käyttäjät innostuivat siirtomahdollisuudesta ja alenevista hinnoista. Vuoden 2003 aikana numeroita siirrettiin n. 312 000 kappaletta. Seuraavana vuonna numeronsiirtoja tehtiin 1 212 857 kappaletta. Yleisin syy hylätä vanhan operaattorin gsm-liittymä ja siirtää se uudeelle oli operaattorin puheaikatarjous. Hintakilpailu oli veristä. Se kuitenkin rauhoittui vuonna 2006.

Aiheeseen liittyvää: Halvat internet-puhelut

Internet-buumin aika netti kukki halpoja tai ilmaisia puheluja tietokoneiden ja tietokoneen ja puhelinverkon välillä välittäviä yrityksiä. Ne ovat nyt historiaa. Niitä ei ole ollut pitkään aikaan ja netti oli hiljaa. Nyt se on alkanut täyttyä uudestaan puheensorinalla. Jo yli 100 miljoonaa ihmistä on huomannut saaneensa kotiinsa riittävän nopean nettiyhteyden ja nettipuhelujen uusi tuleminen on alkamassa. Esiinmarssin viiriä kantaa Skype. (Lisätietoa: Nettipuhelut ja Skype.)