Ilmaista musiikkia

Ilmapallo, ilmaista huvia. Laillisen ilmaisen musiikin löytäminen netistä on helppoa. Musiikkia netistä etsivä voi ladata uusien nousevien kykyjen ilmaista musiikkia esimerkiksi suomalaisista MP3Lizardista ja Mikseri.netistä tai ulkomaisista Epitonicista ja Soundclickistä. Ilmaisen musiikin lataaminen netistä ja kuuntelu onnistuu usein pelkällä www-selaimella toisin kuin musiikin ostaminen, mikä vaatii usein erillisen ohjelman asentamisen.

Ilmaista musiikkia netistä

MP3Lizard

MP3Lizard on suomalaisen musiikin promoamiseen erikoistunut sivu, joka tarjoaa ilmaista musiikkia itsenäisiltä artisteilta MP3-muodossa. Musiikki on jaoteltu kategorioihin alternative, blues, country, dance/techno, jazz, metalli, pop, punk, rap, rock ja hard rock ja muut. Uusimmat ja suosituimmat kappaleet saa niinikään omina listoinaan.

Ladattavan ilmaisen musiikin lisäksi palvelussa on levytettyä musiikkia koskevia kirjoitettuja arvosteluja. Käyttäjä voi niinikään arvostella palvelun tarjoamaa ilmaista musiikkia mutta vain äänestämällä kappaletta arvosanalla yhdestä viiteen. Keskimääräinen arvio näkyy kappaleen nimen yhteydessä, mikä helpottaa seulomaan esiin musiikkia, josta ainakin muut ovat pitäneet.
MP3Lizard

Mikseri.net

Mikseri.net mainostaa olevansa suomen suurin vapaan mp3-musiikin jakeluun erikoistunut sivusto. Artistit voivat lähettää kappaleitaan sivustolle kuultavaksi. Mikserin ylläpito pyrkii nostamaan esiin lupaavia artisteja ja heidän kappaleitaan. Valintoihin vaikuttavat kokonaistuotannon laatu sekä kappaleen "koukuttavuus". Pyrkimyksenä on valita kappaleita tasaisesti eri genreistä.

Mikseriin rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ja arvostella tarjolla olevaa ilmaista musiikkia. Lisäksi he voivat olla yhteydessä keskenään foorumeilla ja pikaviestien avulla. Käyttäjät voivat perustaa ja hallita palvelussa omia kuvagallerioita ja päiväkirjaa. Valittuaan suosikkipändinsä Mikserissä he voivat kirjata itsensä sen faneiksi.

Mikseriä voi jo kutsua alan konkariksi sillä saitti on ollut toiminnassa vuodesta 2001. Tänä aikana Mikseristä pinnalle ponnistaneita artisteja ovat mm. @junkmail, Uniklubi, Chorale, Steen Christenssen ja Stella. Mikserillä on toimintaa myös netin ulkopuolella. Se on kunnostautunut mm. järjestämällä Camp Mikseri-bileitä, Mikseri-kiertueen ja Mikseri Love Boat -risteilyn.
Mikseri.net

Epitonic.com

Ilmaista Independent-musiikkia verkossa jakava saitti. Erikoistunut hieman vähemmän populääreihin musiikkigenreihin ja on toimiva paikka uusien artistien bongailuun. Ennen palveluun päätymistään, musiikin on pitänyt läpäistä ylläpitäjien tiukka seula.
Epitonic.com

SoundClick

SoundClick on verkossa toimiva artistiyhteisö. SoundClick on hyvä paikka uusien artistien bongailuun. Tämä on todellinen löytölaatikko koska kuka tahansa yhteisön jäsen voi lähettää jakeluun aivan minkälaista musiikkia tahansa. Ilmaista musiikkia hakevalle se on todellinen aarreaitta.
SoundClick

PeopleSound

Peoplesound-palvelussa voi kuunnella streamattuna monilta jo kaupallistakin menestystä saavuttaneilta artisteilta ja lisäksi ladata tuntemattomiempien nousevien kykyjen musiikkia ilmaiseksi omalle koneelle. Saitin pyörittäjät kuvailevat saittiaan laajakaistaa vaativaksi esikuuntelupaikaksi musiikille.
PeopleSound

CNET Download.com

CNETin Download.com-sivustolla oli kirjoitushetkellä ladattavissa ilmaista musiikkia 75 000 mp3-tiedoston verran. Palvelua on kommentoitu hieman sekavaksi, mutta ainakin pienen totuttelun jälkeen myös sen musikaaliset holvit aukeavat sentinvenyttäjän iloksi.
Download.com

Uutisia ilmaisen musiikin maailmasta

Last.fm alkaa tarjota ilmaista musiikkia
Last.fm-palvelun käyttäjät voivat tulevaisuudessa kuunnella yksittäisiä kappaleita kolme kertaa ilmaiseksi. Mainosrahoitteisessa palvelussa on mukana neljän suuren levy-yhtiön musiikkia: Universal Music Group, Sony/BMG, Warner ja EMI. Pienempiä mukana olevia yhtiöitä ovat esimerkiksi CD Baby, IODA, Orchard, Naxos ja näiden lisäksi yli 150 000 itsenäistä levy-yhtiötä ja artistia. Palvelu starttaa EU:ssa ja yhdysvalloissa. (24.1.2008)

Universalin musiikkia ilmaiseksi Nokian matkapuhelimiin
Nokia julkaisi ilmaisen Comes with Music -musiikkipalvelun. Sen avulla Nokian musiikkipuhelimen omistajat voivat ladata vuoden ajan Universalin musiikkia ilmaiseksi matkapuhelimeensa. Nokian tavoitteena on saada palveluun mukaan myös muiden suurten levy-yhtiöiden musiikkia. (4.12.2007)

Musiikkipalvelu Qtrax ongelmissa
Qtrax lupasi laillista ja ilmaista vertaisverkkomusiikkia. Nyt on kuitenkin ilmennyt, että yhtiöllä on ongelmia levy-yhtiöiden kanssa tekemiensä sopimusten kanssa. Qtraxin mukaan neljän musiikkijätin musiikkia olisi mukana palvelussa. Universal ja Warner kuitenkin ilmoittivat, että vaikka neuvotteluja asiasta on käyty sopimusta ei ole syntynyt. Myös Sony ja EMI kertoivat tilanteen olevan saman. (29.1.2008)