Testivoittaneet digiboksit

televisio ilman digiboksia, 31.8.2007 Hikikarpalot puskevat sentinvenyttäjän otsalle markkinoiden digiboksitarjonnan edessä. Tallentavat ja antenniverkkoon tai kaapeliverkkoon tarkoitetut digiboxit suorastaan tursuilevat runsauden merenä elektroniikkaliikkeiden hyllyiltä. Digiboxin hankinta on suosittu puheenaihe jopa kavereiden keskuudessa. Mikä digiboksi olisi sopivin sentinvenyttäjälle.

Paras digiboksi

Sentinvenyttäjälle kelpaa vain paras. Hän haluaa vastinetta rahalle. Erään teorian mukaan testivoittaja on paras digiboksi. Me uskomme että paras digiboxi on käyttäjän tarpeista riippuva suhteellinen käsite. Kuitenkin, jos testaajien toiveet ja käyttäjän toiveet kohtaavat, testivoittaja voi olla paras boksi myös käyttäjälle.

Tälle sivulle on kerätty digiboxeja, jotka on Suomessa valittu testivoittajiksi. Näitä armoitetun aseman saavuttaneita digiboxeja ovat mm. Humax CX-FOXC, Maximum C-3001 CX, Topfield TF5100PVRt HDMI, ProCaster PVR-6200, Handan DVB-T 5000, Handan CV-7700 PVR ja Topfield TF-5100PVR. Ne esitellään seuraavaksi tarkemmin.

Humax CX-FOXC ja Maximum C-3001 CX

Tekniikan Maailma testasi numerossaan 6/2007 kaapeliverkkoon tarkoitettuja digibokseja. Testissä olivat mukana Humax CX-FOXC, Maximum C-3001 CX, FinnSat FSC 300 CX, Handan DVB-C 5001, Samsung DCB-B263Z ja Topfield TF6000COC. Kaikkien digiboxien ohjeellinen hinta sijoittui 110-120 euron haarukkaan. Yhteistä kaikille testin laitteille oli, että ne oli varustettu maksullisten ohjelmien katsomiseen tarvittavalla kortinlukulaitteella ja kahdella scart-liittimellä. Humax CX-FOXC ja Maximum C-3001 CX jakoivat testin kärkisijan niukalla erolla muihin nähden.

Testaajat pitivät testivoittaja Humax CX-FOXC:n kuvanlaatua hyvänä ja käyttöä helppona. Kanavat virittyivät käyttöönoton aikana nopeasti muistipaikoille. Päivittäisestä käytöstä teki helppoa kookas kauko-ohjain ja selkeät suomenkieliset valikot. Moitteita digiboxi sai liitäntöjen määrästä ja rf-muuntimen puuttumisesta.

Testaajat pitivät kärkisijan Humaxin kanssa jakaneen Maximum C-3001 CX kuvanlaatua niinikään hyvänä. Kehuja laite sai myös liitäntöjen määrästä. Laite sai jonkinverran Humaxia heikomman arvion käytön helppoudessa, mutta laitetta pidettiin silti yleisesti ottaen helppokäyttöisenä. Moitteita Maximum-digiboxi sai fr-muuntimen puuttumisesta ja siitä, että laite ei automaattisesti kerro uusista päivityksistä vaan ne pitää hakea käsin. Digiboksin voi päivittää myös tietokoneen avulla (sarjaportin kautta).

Topfield TF5100PVRt HDMI

Tekniikan Maailma vertaili numerossaan 2/2007 kahta maanpäälliseen vastaanottoon tarkoitettua tallentavaa digiboksia. Vertailtavina olivat Topfield TF5100PVRt HDMI ja Philips DTR7005. Vertailun voitti niukasti Topfield. Viime kädessä järjestyksen ratkaisi Topfieldin monipuolisemmat liitännät (Hdmi, usb ja erillinen s-video/video).

Topfield TF5100PVRt HDMI on uudistettu versio vanhemmasta suosikkimallista. Uusi Toppari voidaan kytkeä televisioon Hdmi-väylällä, jota pitkin signaali siirtyy digitaalisesi. Digitaalisen siirron ansiosta kuvassa ei esiinny analogiselle signaalille tyypillisiä häiriöitä. Testaajat kehuivat Topfieldin kuvanlaatua ja herkkyyttä. Hyvän herkkyyden ansiosta digiboxi toimii myös lähetyssignaalin ollessa heikompi. Iloinen asia oli myös ohjelmien siirtomahdollisuus usb-väylää pitkin tietokoneelle. Moitteita Topfield sai kaukosäätimestään, jonka pienet merkinnät eivät avautuneet ilman manuaalia.

Procaster PVR-6200

Hifi-lehti testasi numerossaan 11/2006 antenniverkkoon tarkoitettuja tallentavia digibokseja. Testiin osallistuivat Handan DVB-T 6000, Humax PVR-9200T, Inverto IDL-7000PVR-T, LA Digital TF2080PVR, Procaster 6200T ja Topfield TF5100PVR Masterpice. Testattujen digiboxien ohjehinta liikkui 229-699 eurossa. LA Digitalia lukuunottamatta kaikissa testilaitteissa oli kaksi viritintä. LA Digitalissa oli 80 gigan kovalevy. Procasterissa ja Topfieldissä on peräti 200 gigan kovalevy. Muiden tallentavien digiboksien kovalevy oli 160-gigainen. 160 gigan kovalevylle menee ohjelmaa karkeasti arvioiden noin 100 tuntia. Testin voitti Procaster PVR-6200T.

Hifi-lehden testaajat kiittelivät Procaster PVR-6200:n hyvänlaatuista kuvaa, isoa 200 gigan kovalevyä, Hdmi-liitäntää, mahdollisuutta tallentaa 4 kanavaa samanaikaisesti ja mahdollisuutta siirtää tallennetut ohjelmat tietokoneelle. Procasterin kuvaa luonnehdittiin siistiksi ja väreiltään luonnolliseksi. Moitteita Procaster sai hitaasta kanavanvaihdosta. Myös tekstitykset tuntuivat testaajien mielestä välillä katoavan satunnaisesti vaikka tekstitys yleisesti ottaen toimikin hyvin.

Ensinäkemältä ProCaster PVR-6200 vaikuttaa hyvältä. Herkkuja löytyy. HDMI, neljän kanavan tallennus 200/300 gigan (ProCaster PVR-6300) kovolle ja kaksi kaukosäädintä. Hdmi-liitännän kautta kuva- ja äänisignaali voidaan siirtää digitaalisesti näyttöön. HDMI-upscalingin myötä tuleva digitaalinen kuvasignaalin välitys vakauttaa kuvaa ja parantaa värien toistoa. Jos lähetyksen kuvanlaatu on alunperinkin huono, HDMI ei kuitenkaan tee kuvalle mitään ihmeellistä. Ohjelmia tietokoneelle siirtävä osaa arvostaa sitä, että dibiboxin kovalevy näkyy Windowsissa ulkoisena kovalevynä kun tallennin on yhdistetty USB- liittimellä tietokoneeseen.

Handan DVB-T 5000

Hifi-lehti testasi numerossaan 8/2006 edulliset perustason digiboksit. Mukana testissä olivat Digiality T-2001 CX, DigitAll World TCO-4000E, Force 320T-CO, Grundig DTR 1520, Handan DVB-T 5000, Philips DTR 200, Thomson DTI 651 ja Topfield TF6000COT. Kaikki testatut boksit näyttivät tekstityksen kanavasta riippumatta. Testin voittajaksi nousi Handan DVB-T 5000.

Hifi-lehden testaajat pitivät Handan DVB-T 5000:n kuvaa neutraaliutensa ansiosta testin parhaana. Laitetta pidettiin myös muita helppokäyttöisempänä selkeiden valikoiden ansiosta. Kehuja testaajilta saivat myös hyvät liitännät. Moitteita digiboksi sai kanavien rajallisista järjestelymahdollisuuksista.

Handan CV-7700 PVR

MikroPC-lehti testasi numerossaan 4/2005 viisi ohjehinnaltaan 380-450 euron haarukkaan sijoittuvaa digiboksia. Mukaan karsiutuneet digiboksit olivat Finlux DVD 620 HDD, Handan DVB-T 6000, Medion MDT 4200 PVR, Handan CV-7700 PVR ja Humax CXC-2000PVR. Yleisradion käyttämä dvb-standardin mukainen tekstitys ei aiheuttanut ongelmia yhdellekään testatuista laitteista. Kaikissa laitteissa oli salattujen ohjelmien purkuun käytettyä korttia varten conax-korttipaikka. Kaikki digiboxit tukivat epg:tä eli elektroninen ohjelmaopas pyöri niissä kaikissa. Kaikissa digibokseissa oli myös ajansiirtomahdollisuus eli ohjelman saattoi "pysäyttää" ja jatkaa katselua tauon jälkeen. Testin voitti Handan CV-7700 PVR.

Testin mukaan Handan CV-7700 PVR:n kuvanlaatu on hyvä. Käytettävyys ei ollut aivan joukon kärkeä johtuen mm. kaukosäätimen pienistä epäloogisuuksista (exit-napilla hyväksytään valintoja) mutta liitäntöjen ja toimintojen osalta Handan nappasi pisteet kotiin. Laitteeseen voi siirtää kuvia usb-liitännän kautta mutta ohjemien siirto laitteesta tietokoneeseen ei testaajien mukaan ole mahdollista.

Topfield TF-5100PVR

Tekniikan maailma testasi numerossaan 2/2005 kuusi 300-600 euron hintaista tallentavaa digiboxia. Testattavat digiboxit olivat Digiality CX 302 T, Finlux DVB-T 620 HDD, Handan DVB-T 6000, Humax PVR-8000T, Nokia Mediamaster 260T ja Topfield TF5100PVR. Testin voittajaksi nousi Topfield TF-5100PVR.

Testaajat pitävät Topfield TF-5100PVR:ää lähes täydellisesti varusteltuna digiboxina. Siinä on kaksi viritintä, joiden ansiosta toista kanavaa voi tallentaa samalla kun seuraa toista. Laitteen riittävän suurelle kiintolevylle menee testaajien mukaan vähintään 40 tuntia ohjelmaa. Testaajat kehuvat kauko-ohjaimen toimivuutta päivittäisessä käytössä mutta moittivat ohjaimen alaosan pieniä näppäimiä, joiden merkitystä saa metsästää suurennuslasilla manuaaleista. Testaajat suitsuttavat Topfieldin toimivuutta myös tilanteessa, jossa lähetyssignaali on heikompi. Hyvänä pidetään myös rgb-signaalin läpivientiä ja jpeg/mp3-toistoa. Mitään todella huonoa testaajat eivät tästä digiboksista löytäneet.

Lisätietoa digiboksien valinnasta oman käyttötarpeen mukaan on Elisa.fi:n tietopaketissa digibokseista. Käyttäjien arvioita digibokseista on kerätty Digiboksitietokantaan. Digiboksien hintojen vertailu eri kaupoissa onnistuu MBnetin digiboksihintaseurannan avulla.