Sisustustakka on hormiton takka

Liekkejä. Sentinvenyttäjä haluaisi paistatella takkatulen tunnelmallisessa loisteessa. Hän ei kuitenkaan pidä majaansa hulppeassa kartanossa vaan kerrostalossa, jonne tulisijalla ei ole mitään asiaa. Isännöitsijä ja järkikin sanovat, että jos hormia ei voi rakentaa, sitä ei voi rakentaa. Yllättäen, ratkaisu on kuitenkin olemassa. Se on sisustustakka - takka, jonka voi sijoittaa kuin huonekalun. Sentinvenyttäjän suupielet kääntyvät hymyyn. Tähän pitää tutustua tarkemmin.

Perehdymme tässä artikkelissa sisustustakan saloihin ja toimintaperiaatteeseen. Kerromme, miten sisustustakka voi toimia ilman hormia ja miten se poikkeaa tavallisesta takasta. Selvitämme minkälaisia erilaisia sisustustakkoja on olemassa, minkälaiseen tilaan ne sopivat ja mitä ne vaativat sijoituspaikalta. Lisäksi mietimme, mistä tunnistaa laadukkaan sisustustakan.

Ovatko biotakka, hormiton takka ja sisustustakka sama asia?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja käytetty nimi vaihtelee sen mukaan, mitä takan ominaisuutta halutaan korostaa. Sisustusmaailmassa laitteen nimi on sisustustakka tai designtakka koska laite nähdään nimenomaan moneen tilaan sopivana sisustuselementtinä. Ympäristötietoisten keskuudessa laite on ekotakka tai biotakka laitteen ympäristöystävällisyyden, lähinnä alhaisten hiukkaspäästöjen takia. Remonttireiskoille ja talonrakentajille kiinnostavinta on laitteen hormittomuus ja heille laite onkin ihan vain hormiton takka tai kevyttakka.

Miten sisustustakka ja tavallinen takka eroavat?

Ulkoisilta ominaisuuksiltaan sisustustakka muistuttaa hämmästyttävän paljon vastaavia metallipönttöjä tavallisten takkojen rintamalla. Silmiinpistävin ero on hormin puuttuminen. Enemmän eroja alkaa löytyä takan luukun avaamalla. Palopesästä kurkkaa pieniä sylintereitä, säilyketölkkimäisiä tulipesiä, joissa liekit syntyvät. Aivan, biotakassa ei polteta puuta vaan palonestettä, joka on bioetanolia.

Eroja löytyy myös siitä, miten takkoja hoidetaan ja huolletaan. Siinä missä perinteisen takan omistaja kantaa laatikkokaupalla nokea pihalle ja seuraa harvasen vuosi miten pieni nokipoika kapuaa uunin piippuun, sisustustakan haltija voi nauttia takkansa lähes täydellisestä huoltovapaudesta. Biotakan huoltotoimenpiteiksi riittää tulipesän huuhtaisu vedellä silloin tällöin, mikä putsaa pesään kertyneen hienoisen nokikerroksen pois.

Miten takka voi olla hormiton?

Koska sisustustakassa ei polteta puuta vaan puhtaasti palavaa bioetanolia, perinteisiä palokaasuja ei synny vaan ainoastaan lämpöä, vesihöyryä ja suurin piirtein saman verran hiilidioksidia kuin kynttilän polttamisesta. Koska poisjohdettavia palokaasuja ei synny, hormia ei tarvita. Palaminen ei myöskään synnytä pienhiukkasia, minkä takia hormiton takka on ympäristöystävällinen.

Minkälaisia sisustustakkoja on olemassa?

Sisustustakkoja on useissa eri muodoissa ja malleissa. Etsivä löytää omansa halusipa hän sijoittaa takkansa nurkkaan, seinälle tai tilaa jakamaan. Tarjolla on useita eri värivaihtoehtoja. Takan voi ostaa valmiina tai sen voi teettää mittatilaustyönä. Suomessa myytävät sisustustakat tulevat pääosin Ruotsista, Saksasta ja Kaukoidästä. Hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen euroon. Tuhannella eurolla saa jo hulppean takan lemmenpesänsä tunnelmaa kohottamaan.

Miten sisustustakkaa käytetään?

Sisustustakka käynnistetään nappia napsauttamalla, jolloin sytytin naksahtaa ja liekki alkaa lepattaa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös tulitikkuja. Aluksi liekki palaa vain hiljalleen mutta muutamassa minuutissa liekit kasvavat valmisiin, maltillisiin mittoihinsa. Näkymä näyttää varsin aidolta tulisijalta. Jos sentinvenyttäjä ei tietäisi, että sisustustakassa ei missään nimessä saa valmistaa uuniperunoita tai grillata makkaraa niin hän voisi erehtyä kokeilemaan sitä. Itse asiassa takkaan ei saa, polttoainetta lukuun ottamatta, laittaa mitään palavaa materiaalia.

Sisustustakka sammutetaan tukahduttamalla liekki tähän tarkoitetulla apuvälineellä. Ennen polttonesteen lisäämistä takan on syytä antaa jäähtyä vartin ajan, jotta lisättävä neste ei leimahda palamaan lisäämisen aikana. Palonestettä ei saa säilyttää takan lähellä vaan erillisessä paloturvallisessa tilassa.

Paljonko palonestettä biotakka kuluttaa? Mitä bioetanoli maksaa?

Keskimääräisen sisustustakan kita syö palonestettä parisen litraa kerrallaan. Tällä määrällä tulisijan tunnelmasta pääsee nauttimaan kahdesta viideksi tunniksi. Bioetanolin hinta kirjoitushetkellä on viitisen euroa litralta ostettuna 10 litran pönikässä. Varustamalla biotakan tulipesät niiden suuaukon kokoa rajoittavalla lisäosalla, liekit pienenevät ja palo-aika kasvaa.

Minne ekotakka sopii?

Sisustus- tai ekotakat kiinnostavat erityisesti kerros- ja rivitaloasukkaita. Ei ihme, sillä ekotakan asentaminen ei vaadi toimenpide- eikä rakennuslupaa eikä sen hankkimisesta tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle.

Tilan, johon ekotakka sijoitetaan, on syytä olla kooltaan ainakin 15 neliötä. Alle 10 neliön tiloihin eko- tai sisustustakan sijoittaminen kannattaa tyystin unohtaa, koska näin pienessä tilassa palaminen alkaa jo kuluttaa liian suuren osan huoneen hapesta. Ekotakka tuottaa lämpöä, minkä takia valmistajan ohjeet asennuksen ja asennuskohdan materiaalivaatimuksista on syytä käydä läpi suurennuslasin kanssa - ja seurata niitä pilkuntarkasti. Tarvittaessa kiinnityskohtaan on syytä asentaa palonsuojalevy. Muuten takkaan on hyvä suhtautua samalla varovaisuudella kuin suureen palavaan kynttilään. Pitää varmistaa, ettei takan lähellä ole palavia materiaaleja, jotka esim. tuulen voimasta voisivat heilahtaa liekkeihin. Ekotakkaa ei myöskään ole hyvä jättää palamaan yksin.

Voiko tavallisen takan muuttaa ekotakaksi?

Tavallisen takan voi muuttaa ekotakaksi hankkimalla siihen palopesän ja vaikka keraamisia puita palotilaa koristamaan. Tämä on tapa herättää henkiin esimerkiksi muuten käyttökiellossa oleva perinteinen takka. Hintaa lystille tulee jokunen satanen.

Minkälainen on hyvä hormiton takka?

Hormiton takka on yhtä laadukas kuin sen palopesä. Palopesän seinämän on oltava vähintään kaksi milliä paksu, jotta se kestäisi tarpeeksi hyvin lämpöä. Takkaa asennettaessa pitää huomioida paloturvallisuusnäkökohdat. Vain oikein asennettu sisustustakka on turvallinen. Tästä syystä takanostajan on syytä varmistaa ennen ostopäätöstä, että takan mukana tulee suomenkielinen, selkeä ja yksityiskohtainen ohje, josta käy ilmi takan turvallinen sijoittaminen, asentaminen ja käyttö. Tämän jälkeen ohjetta on syytä seurata pilkuntarkasti. Kuluttajavirasto valvoo, että myynnissä olevat hormittomat takat täyttävät turvallisuusvaatimukset ja etteivät ne aiheuta vaaraa käyttäjien turvallisuudelle.

Lisätietoa hormittomien sisustustakkojen turvallisuusnäkökohdista ja asentamisesta löytyy mm. seuraavilta sivuilta: Kuluttajavirasto: Hormittomien takkojen turvallisuusvaatimuksista, Kuningaskuluttaja: Sisustustakkojen paloturvallisuus ja Kiinteistöklubi: Asentaminen ja turvallisuus. Sisustustakkavaihtoehtoja esitellään kuvineen mm. Suomen Sisustustakan, Tipicon ja NOA:n kotisivuilta.