Halvat lennot

Clouds from an airplane Lentämisen sanotaan olevan kallista. Sentinvenyttäjä ei niele tätä kakistelematta vaan käy kamppailuun tähtitieteellisiä hintoja vastaan. Hän kaivaa työkalupakistaan lentojen hintavertailut, halpalennot ja halpalentoyhtiöt, äkkilähdöt ja lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen erikoistarjoukset. Näillä työkaluilla varustautuneena halvat lennot Suomesta eivät jää sentinvenyttäjälle haaveeksi.

Tällä sivulla annetaan vinkkejä lentojen hintojen vertailuun. Muita em. aiheita käsittelevät artikkelit avautuvat oikeanpuoleisesta artikkeliluettelosta.

Lennot hintavertailu

Netissä on muutamia suomenkielisiä palveluja, joiden avulla kuluttajalla on mahdollisuus vertailla eri yhtiöiden lentoja. Usein palveluiden takaa löytyy ulkomainen tai joskus myös kotimainen matkatoimisto. Lennolle mielivä syöttää palveluun matkustusajankohdan, paikan minne haluaa matkustaa ja paikan mistä lähtee matkalle. Palvelu käy läpi tiedossaan olevat lennot lähtö- ja kohdepisteiden välillä ja palauttaa listan, johon on koottu eri lentoyhtiöiden lennot ko. ajankohtana. Lista on yleensä mahdollista järjestellä esim. hinnan mukaan jolloin halvimmat lennot on helppo poimia listalta. Lentojen ehtoihin on kuitenkin syytä tutustua tarkkaan. Usein halvat lennot sisältävät rajoituksia esim. mahdollisuuden muuttaa matka-ajankohtaa tai lennolla tarjottavien palveluiden suhteen.

Netissä toimivia palveluja, joiden avulla lentojen hintoja on mahdollista vertailla ovat mm. Ebookers, Seat24, Travellink ja Supersaver. Näistä halvat lennot löytyvät kätevästi. Palvelut esitellään seuraavaksi tarkemmin.

Seat24

Seat24 myy lippuja noin 500 lentoyhtiön lennoille ja välittää matkoja yhteensä noin 1500 kohteeseen. Lentojen hintoja voi vertailla Seat24:n varauspalvelussa, joka on hyvin pelkistetty ja suoraviivainen käyttää. Pelkistys on viety siihen pisteeseen, että palvelu ei sisällä mitään ylimääräistä. Tarkempia eri matkakohteiden esittelyjä ei esimerkiksi ole. Kaikesta huokuu, että tarkoitus on ollut luoda kustannustehokas lentojen varauspalvelu kuluttajille, jotka jo tietävät minne haluavat lentää ja haluavat enää vain nopeasti ja helposti varata edullisimman lennon valitsemaansa matkakohteeseen.
Seat24

Ebookers

Ebookersin sivuilla voi niinikään vertailla lentojen hintoja, mutta toisin kuin Seat24, Ebookser myös esittelee kattavasti eri matkakohteita. Reittilentojen lisäksi toimisto tarjoaa perinteisiä matkatoimistopalveluita: matkapakettaja ja omatoimimatkoja, joihin kuuluu esimerkiksi lento ja hotelli, lento ja auto jne. Jos kuluttaja päätyy varaamaan liput, varauksen maksun voi tehdä luottokortilla tai pankkin verkkopalvelujen kautta. Maksun jälkeen Ebookers lähettää matkaliput postitse tai e-lipulla matkustettaessa tulostettava e-lippu lähetetään annettuun sähköpostiosoitteeseen. Ebookers on alan konkari ja tullut jo tutuksi monille suomalaisille.
Ebookers

Travellink

Travellinkin kautta on mahdollista vertailla 550 lentoyhtiön, 60 000 hotellin ja 50 autovuokraamon hintoja. Perusasiat kuten vapaa-ajan matkat, pakettimatkat ja matkavakuutus, mutta myös liikematkat kuuluvat Travellinkin valikoimiin. Maksun voi suorittaa Nordean, Osuuspankin tai Sampon verkkomaksulla tai luottokortilla. Travellink on perustettu vuonna 2000 ja kuuluu Opodo-ryhmään, joka on yksi suurista nettimatkatoimistoista Euroopassa.
Travellink

Supersaver

Supersaver on nettimatkatoimisto, jonka kautta voi etsiä halvimman lennon tarjolla olevilta lentoyhtiöiltä. Supersaverin kautta on varattavissa myös valmiiksi kilpailutettuja hotelleja.
Supersaver

Amadeus

Kun matkatoimisto varaa lennon, he käyttävät suurella todennäköisyydellä Amadeus-järjestelmää. Netin myötä Amadeus on nyt suoraan tarjolla myös meille aivan tavallisille, lentoja suunnitteleville matkustajille. Järjestelmällä pystyy listaamaan todella kattavasti eri lentoyhtiöiden lentoja kahden reittipisteen välillä. Palvelun avulla voi tutkia lentoaikatauluja, lentojen paikkatilanteita ja etsiä sopivimpia yhteyksiä kohteiden välille. Amadeuksesta voi myös tarkistaa jo varatun matkan tiedot.
Amadeus

Vinkkejä halpoja lentoja metsästästäville

Halpalentoyhtiöiden tultua markkinoille perinteiset lentoyhtiöt ovat nekin joutuneet virittämään hintojaan houkuttelevimmiksi. Perinteisen kikat edullisten lentojen poimimiseen ovat silti käyttökelpoisia. Yleensä aikainen lintu nappaa halvimmat lennot. Eli kun varaat lentolippusi hyvissä ajoin ennen matkaa, ehkä jopa muutama kuukausi ennen matka-ajankohtaa, lippujen hinnat voivat olla huomattavasti edullisemmat.

Monissa kohteissa on useita lentokenttiä. Usein kohteen päälentokenttä on kallein ja muille, hiljaisemmille lentokentille laskeutuvat lennot irtoavat halvempaan hintaan. Tässä kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen lentokenttäkuljetusten hinnat. Useat halpalentoyhtiöt lentävät oletusarvoisesti näille etäämmällä kohteesta oleville, edullisille kentille.

Vaivannäkö kannattaa. Netti on tehnyt lentojen vertailusta huomattavan helppoa. Sen lisäksi, että lentomatkustaja voi helposti vierailla useiden eri lentoyhtiöiden sivuilla katsomassa hinnat kohteeseen, tarjolla on monia nettimatkatoimistoja ja varauspalveluja, jotka tekevät likaisen työn matkustajan puolesta ja tuottavat valmiiksi listan eri lentoyhtiöiden lennoista kohteeseen hinnan mukaisessa järjestyksessä.