Lentoyhtiöallianssit

Lentokone laskeutuu. Lentoyhtiöallianssit ovat käytännössä lentoyhtiöiden kesken tehtyjä sopimuksia, joissa päätetään tehdä yhteistyötä joka parantaa yhtiöiden kilpailukykyä ja antaa asiakkaille paremmat kanta-asiakasohjelmat ja hinnat. Tässä artikkelissa keskitymme kolmeen suurimpaan allianssiin, jotka ovat Star Alliance, Oneworld ja Skyteam.

Hyödyt

Alliansseista on matkustajille monenlaista hyötyä:

1) Halvemmat hinnat useimmilla reiteillä pienempien operointikustannusten ansiosta,
2) Parempi vuorovalikoima, jolloin et ole riippuvainen vain yhdestä vuorosta,
3) Laajempi kohdevalikoima ja paremmat siirtoyhteydet, jolloin pääset perille nopeammin,
4) Enemmän tarjoustuotteita, kuten esimerkiksi maailman ympäri -liput, joilla voi seikkailla niin paljon kuin haluaa edulliseen hintaan,
5) Parempia asiakasetuja kanta-asiakasohjelmien kautta

Skyteam

Skyteamin kanta-asiakasohjelma kerryttää kaikkien jäsenyhtiöiden lentomailit samaan kanta-asiakastiliin. Heidän palkkiojärjestelmänsä mahdollistaa asiakkaiden matkustamisen millä tahansa allianssiin kuuluvalla lentoyhtiöllä, joten saman ohjelman sisällä on laajempi valinnanvara kohteista.

Star Alliance

Myös Star Alliancen kanta-asiakasohjelma tarjoaa yhden jäsenkortin, jota voi käyttää kaikkien siihen kuuluvien yhtiöiden lennoilla ja näin kerätä bonuksia. Järjestelmässä voi saavuttaa hopea- tai kultatason jäsenyyden allianssin asiakkaana, mikä mahdollistaa parempia asiakasetuja ja -palkkioita, kuten esimerkiksi luvan ylimääräisille matkatavaroille, standby-statuksen, matkustusluokan korotuksia ja varauspreferenssien käytön.

Oneworld

Oneworldin kanta-asiakasohjelma on hieman erilainen kuin muiden. Jokaisella lentoyhtiöllä on oma frequent flyer -ohjelmansa, joilla voi kerätä bonusmaileja millä tahansa allianssin lentoyhtiöllä lentääkin. Myös ohjelman eri tasovaatimukset ovat samat kaikissa yhtiöissä, mikä mahdollistaa suurempien etujen ansaitsemisen mitä enemmän lentää.

Mitä lentoyhtiöt hyötyvät allianssista?

Myös lentoyhtiöt hyötyvät suuresti allianssistaan. Ne saavat optimoidun ja laajan yhteysverkoston käyttöönsä, mutta samalla myös turvallisemman tilan markkinoilla kuin mitä se muuten olisi. Lentoyhtiöallianssit vahvistavat yhtiöiden asemaa markkinoilla ja mahdollistavat parhaiden käytäntöjen jakamisen sekä kustannussäästöt kun investoinnit, fasiliteetit ja toimintakäytännöt ovat edullisempia. Tämä johtaa luonnollisesti voittojen maksimointiin.

Haitat

Lentomatkustajalle on myös haittaa alliansseista, vaikkakin täytyy sanoa, että edut ovat ehkä suuremmat. Esimerkiksi kilpailua markkinoilla on allianssien myötä vähemmän, mikä tarkoittaa, että joillakin reiteillä hinnat voivat nousta suuremmiksi kuin ennen oli mahdollista. Lainsäädäntö kuitenkin estää tätä jossain määrin, sillä monopoliaseman estämiseksi on lakeja. Toinen haittapuoli, että joissakin tapauksissa lentojen määrä johonkin kohteeseen voi vähentyä, kun saman allianssin lentoyhtiöt eivät halua kilpailla keskenään ja voivat leikata palveluitaan varmistaakseen liiketoimintansa vakauden.