Halpalennot

Paperilennokki lähdössä lentoon. Halpalennot ovat lentoja, joiden edullisuus on saavutettu poistamalla lennoilta kaikki kustannuksia lisäävää turhuus. Omat eväät mukaan sillä aterioista ei yleensä ole tietoakaan. Kumpuilevia pilvimuodostelmia ja satunnaisia ilmakuoppia lukuunottamatta ohjelmaa ei ole ja lehdetkin maksavat. Kustannustietoiselle halpalennot ovat silti oiva valinta.

Tällä sivulla käsitellään yleisesti halpalentoja Suomesta, niiden edullisuuden perusteita, asioita, joihin halpalentoja käyttävän kannattaa varautua, jne.

Halpalennot ovat omatoimisen valinta

Halpalentoyhtiö vie matkustajan perille, mutta sen lisäksi matkustajan pitää itse varata hotelli tai muu majoitus. Majoituksen varaus onnistuu netistä, joskus halpalentoyhtiöiden omilta kotisivuilta tai sitten nettimatkatoimiston, kuten Ebookersin, Travellinkin tai Supersaverin kautta.

Jos mahdollista, halpalennot kannattaa maksaa luottokortilla. Suomessa tuoreessa muistissa on esim. muutaman vuoden takainen tapaus halpalentoyhtiö Flying Finn, jonka konkurssissa tuhannet lentolipun ostaneet asiakkaat menettivät rahansa. Luottokortilla lippunsa maksaneet sen sijaan saivat rahansa takaisin luottokorttiyhtiöiltä.

Suuret halpalentoyhtiöt myyvät lentojaan vain internetissä. Matkalipun sijaan netissä varaava saa varausnumeron, jolla pääsee koneeseen. Yleensä kotisivuilta (joiden kieli valtaosalla yhtiöistä on suomi) voi tarkastella eri päivien hintoja ja valita edullisimmat halpalennot. Matkalle tarvitaan mukaan passi tai uusi henkilöllisyystodistus määränpäästä riippuen.

Halpalentoihin liittyy erityisiä riskejä reiteillä, joilla matkustajan pitää vaihtaa konetta. Halpalentoyhtiöt toimvat yleensä ns. point to point -periaatteella, minkä seurauksena matkustajan pitää mm. itse huolehtia ja selvittää matkatavaransa jokaisella koneenvaihtokentällä joka kerta uudestaan. Lentoyhtiöt eivät myöskään usein katso olevansa vastuussa lennon myöhästymisestä aiheutuvista kuluista (kuten korvaavien jatkolentojen hinta). Ei siinäkään tapauksessa, että myös seuraavan lennon lentäisi sama halpalentoyhtiö. (Tarkista ehdot valitsemaltasi lentoyhtiöltä.) Hyvät neuvot tai tukeva vararahasto voikin olla tarpeen jos matkustaja päätyy jollekin halpalentoyhtiön käyttämälle sivukentälle ja huomaa jatkolentonsa menneen ja kaikkien muiden lentojen olevan täyteen bookattu.

Miksi halpalennot ovat halvempia

Lentosäädökset ovat samat kaikille lentoyhtiöille, turvallisuudesta ei sovi tinkiä. Monissa muissa asioissa sen sijaan voi säästää ja halpalennot perustuvat niihin.

Halpalentojen kustannusrakenne on alhaisempi. Vanhoilla yhtiöillä on rasitteenaan laaja ja kattava palveluverkosto, kun taas halpalentoyhtiöt karsivat erittäin nopeasti kannattamattomat reitit ja lentävät vain reiteillä, joilla on riittävästi matkustajia. Halpalentoyhtiöt lentävät usein vain yhdellä konetyypillä, josta koituu säästöjä koneiden hankintavaiheessa, huollossa, ylläpidossa ja henkilöstön koulutuksessa. Vanhoilla lentoyhtiöillä on usein kirjava, kallis konekanta.

Halpalennoilla koneiden viipymisaika kentällä on lyhennetty minimiin. Koneen täyttämistä nopeuttaa esim. se, että istumapaikat määräytyvät usein vasta lentokoneessa. Matkustajat myös tekevät suurimman osan asioista itse. Sen lisäksi että lippu ostetaan netistä matkustajat kuljettavat joskus myös matkatavarat itse koneeseen.

Lentojen hinta on yleensä sitä halvempi, mitä aikaisemmin niitä on varaamassa. Kun halpalennot varataan useita kuukausia, parhaimmillaan jopa neljä kuukautta ennen suunniteltua matkaa, hinta on varmimmin halvimmasta päästä. Lentopäivillä on myös eroa. Suosituimmat päivät ovat kalleimpia kun taas esim. tiistai on yleensä halpa.

Saadakseen halvimmat halpalennot on tingittävä mahdollisuuksista muuttaa lentosuunnitelmia varaamisen jälkeen. Yleensä halpalentoyhtiöt eivät salli matkan muuttamista varauksen jälkeen tai jos se on mahdollista se on usein hankalaa tai ainakin kallista.

Halpalentoyhtiöt eivät lennä suurkaupunkien keskustaa lähimmille lentokentille vaan halpalennot laskeutuvat etäämmällä, joskus jopa yli sadan kilometrin päässä oleville halvemmille kentille. Kenttämaksut ovat tällöin pienemmät ja lisäksi isojen kenttien ruuhkia ei ole joten koneiden on mahdollista päästä nopeammin takaisin ilmaan. Matkustajalle matka kentältä kaupunkiin voi kestää tunninkin. Lentohinnat eivät aina sisällä lentokenttäveroa, joka liikkuu tavallisesti 10-20 euron välillä. Tämän joutuu maksamaan lentolipun hinnan päälle.

On järkevää suoda vaivaa lentoyhtiöiden ehtojen ja hintojen vertailuun. Vertailuun kannattaa ottaa mukaan myös nettimatkatoimistojen välittämät lennot (myös tavalliset, ei-halpalennot), joiden seasta voi yllättäen pullahtaa esiin hintahelmiä.

Halpalentoyhtiöitä

Suomesta lentäviä halpalentoyhtiöitä ovat mm. Ryanair, Air Baltic, Easyjet, Wizz Air ja uusimpana tulokkaana Norwegian.