Halpalentoyhtiöt

Maisema lentokoneesta katsottuna. Halpalentoyhtiöt ovat laskeutuneet Suomen lentomarkkinoille. Alku on kuitenkin ollut niille vaikea. Konkurssin, kannattamattomaksi osoittautuneiden suomen reittien tai muiden syiden takia historiaan hämyyn ovat siirtyneet FlyMe, Sterling, Flying Finn, V Bird, Duo Airways, Buzz, Söder Airlines, Sterling ja German Wings. Vaikka alku onkin ollut tienraivaajille takkuinen, jäljellä olevat halpalentoyhtiöt katsovat tulevaisuuteen toiveikkaina.

Kirjoitushetkellä suomesta operoivat halpalentoyhtiöt Ryanair, Air Berlin, Air Baltic, Easyjet ja Wizz Air. Näiden lisäksi Suomessa toimii myös joitakin perinteisten ja halpayhtiöiden väliin jääviä yrittäjiä kuten Blue1 ja Air Finland. Nämä halpalentoyhtiöt esitellään seuraavaksi tarkemmin.

Ryanair

Irlantilainen menestystarina Ryanair liikennöi Tampereelta Lontoon Stanstedtin kentälle sekä Hahniin, joka sijaitsee 110 kilometrin päässä Frankfurtissa. Markkinoinnissa lentoa kylläkin mainostetaan Frankfurtilla, mikä on yhtiön tapa. Kuulostaa hyvältä isolta kaupungilta, mutta päädyt jonnekin lähiseudulle. Ryanair, kuten monet muutkin halpalentoyhtiöt on myös hyvin tarkka matkatavaroiden painorajoista. Halvoista hinnoista johtuen saat itse nostaa matkatavarasi hihnalle, eikä koneessa ole varattuja paikkoja puhumattakaan ilmaisista juomista tai ruoasta. Ryanair myy lipun aina vain kahden kaupungin välille. Joudut siis varaamaan kaksi eri lentolippua, jos haluat jatkaa vaikka Hahnista Roomaan. Jos ensimmäinen lento myöhästyy, niin et saa korvauksia menetetystä lennosta. Toisaalta liput ovat niin halpoja, että moni ottaa riskin mielellään. Jos ostat molemmat lentoliput samalla kertaa pidä huoli, että väliin jää reippaasti vaihtoaikaa; vähemmän paniikkia ja kivampi matka. Monet tuntuvat vierastavan Ryanairia ja muita halpiksia. Kun luet toimitusehdot ja muut ohjeet lentoyhtiön kotisivuilta niin tiedät miten ne toimivat. Ei väärinkäsityksiä, ei ongelmia.
Ryanair (suomi)

Air Berlin

Air Berlin on Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Yhtiö lentää Helsingistä Euroopan kaupunkikohteisiin kuten Barcelona, Berliini (Tegel), Düsseldorf, Frankfurt, Kööpenhamina, Köln, Lontoo (Stansted), Milano, Nizza, Pariisi, Rooma, Wien, Zurich, jne. Katso tarkemmat kohdetiedot yhtiön www-sivuilta. Kaikkia reittejä ei lennetä jokaisena päivänä.

Air Berlin on ollut mukana lentoliikennetoiminnassa jo 70-luvulta alkaen. Helsingistä yhtiö on lentänyt vuodesta 2006. Air Berlin tunnetaan mm. City Shuttle-ohjelmastaan, jonka reittiverkosto pyrkii yhdistämään euroopan kaupunkeja saksalaisten lentokenttien kautta kulkevien reittin avulla.

Air Berlin on kerännyt palkintoja lehtien lentoyhtiövertailuissa. Esimerkiksi matkailulehti Urlaub Perfekt valitsi Air Berlinin perheystävällisimmäksi lentoyhtiöksi (2007/03) ja "travelchannel.de"-nettimatkatoimisto "vuoden lentoyhtiöksi" (2007/01) "Low-Cost-Carrier"-luokassa.
Air Berlin (suomeksi)

Air Baltic

Air Baltic lentää Helsingistä Riikaan ja Vilnaan. Riikan kautta avautuvat edelleen mahdollisuudet Air Balticin jatkolennoille (kirjoitushetkellä) mm. Ateenaan, Barcelonaan, Kööpenhaminaan, Moskovaan, Pariisiin, Roomaan, Zurichiin ja moneen muuhun kaupunkiin. Vilnan kautta jatkolentoja tarjotaan mm. Berliiniin, Brysseliin, Hampuriin, Dubliniin, Milanoon, jne. Tarkista täydelliset reittilistat yhtiön www-sivuilta.

Air Baltic on perustettu 1995 ja sen omistavat mm. Latvian valtio ja SAS AB. SAS-omistus selittää myös sen että Air Baltic tekee yhteistyötä Blue1:n kanssa. Air Balticin kalustoon kuuluu kuusitoista alusta, seitsemän Boeing 737-500:sta, yksi Boeing 737-300 ja kahdeksan Fokker-50:stä.
Air Baltic (suomeksi)

Air Finland

Air Finland on lomalentoyhtiö, joka lentää suomalaisten suosituimpiin lomakohteisiin kuten Nizza, Barcelona, Málaga, Faro, Teneriffa ja Las Palmas. Asiakkaat ovat suomalaisia lomamatkailijoita, jotka ostavat lentoja suoraan Air Finlandin verkkopalvelusta tai matkatoimistoista. Lisäksi kotimaiset matkanjärjestäjät käyttävät Air Finlandin lentoja valmismatkoilla.
Air Finland

EasyJet

EasyJet aloitti päivittäiset lennot Helsingin ja Lontoon Gatwickin välillä marraskuussa 2008. Samalla yhtiö toi halpalennot Helsinkiin koska aikaisemmin halpalentoyhtiöt ovat lentäneet pienempien kaupunkien kentille kuten Ryanair Tampereelle ja Wizz Air Turkuun. EasyJet on Euroopan toiseksi suurin halpalentoyhtiö. Suomessa se sanoo pyrkivänsä kampittamaan pahimman kilpailijansa, Ryanairin panostamalla liikematkustajiin, joita se katsoo olevan enemmän Helsingin kuin Tampereen reitille. [HS]
EasyJet

Wizz Air

Unkarilainen Wizz Air aloitti huhtikuussa 2008 lennot Turun ja Puolan Gdanskin välillä. Kaupunkien välisen yhdensuuntaisen lentolipun lähtöhinnaksi yhtiö lupaa 19,99 euroa. Lipun hinta on sitä halvempi, mita aikaisemmin sen tilaa. Wizz Air on tunnettu halpalentoyhtiö erityisesti Keski-Euroopassa. Yhtiö lentää Euroopassa yli sataa reittiä ja kuljettaa vuonna 2008 yli 4 miljoonaa asiakasta. Turun ja Gdanskin väliä Wizz Air lentää Airbus A320 -koneilla.
Wizz Air

Suomessa toimintansa lopettaneita halpalentoyhtiöitä

FlyMe

Halpalentoyhtiö FlyMe ilmoitti toukokuussa 2006, että se lopettaa lennot Helsingistä Tukholmaan. Yhtiö päätettiin hakea konkurssiin 1. maaliskuuta 2007.

Sterling

Tanskalainen Sterling saapui Suomen halpalentomarkkinoille aloittamalla lennot helsingistä 11 kohteeseen Euroopassa. Halpalentoyhtiö Sterling on lopettanut lennot Suomesta. Syyksi tanskalaisyhtiö ilmoitti että sen suomen reiteille ei riittänyt tarpeeksi matkustajia.

German Wings

Saksalainen lentoyhtiö German Wings lensi Helsingistä Kölniin mutta lopetti reitin lokakuussa 2007. Syyksi German Wings kertoi lentoverkostonsa uudelleenjärjestelyn, jossa koneet siirrettiin muille reiteille, joilla niiden käyttö on German Wingsin mukaan järkevämpää. [HS]