Jet lag eli aikaeroväsymys

Uninen kuva lentokentältä On yllättävää, kuinka monet ovat kuulleet jet lagista ja jopa kärsineet siitä itse tietämättä tarkalleen, mitä se on. Jet lag eli aikaeroväsymys on käytännössä unihäiriö, joka ilmenee vuorokausirytmin muuttamisen seurauksena. Jos matkustat eri aikavyöhykkeiden läpi, joko lännestä itään tai idästä länteen, joudut alttiiksi aikaeroille jotka saattavat horjuttaa kehosi tasapainoa.

Miltä jet lag tuntuu?

Jet lagin oireita ovat mm. väsymys, unettomuus, kuivuminen ja päänsärky. Joillakin esiintyy myös ahdistuneisuutta, sekavuutta, muistinmenetyksiä, ummetusta, pahoinvointia, ärtyneisyyttä, hikoilua ja jopa koordinaatiovaikeuksia. Se vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoilla, mutta tiedät kyllä melko varmasti milloin kärsit siitä. Jet lag voi myös heikentää immuunisuojaasi hetkeksi, mikä voi aiheuttaa flunssaa ja muita pikkusairauksia lentämisen jälkeisinä viikkoina.

Mistä jet lag johtuu?

Kuten aiemmin mainittiin, jet lag johtuu aikavyöhykkeiden ylittämisestä, mutta ilmenee yleensä vasta useiden aikavyöhykkeiden ylittämisestä kerrallaan. Lennot useiden aikavyöhykkeiden yli ovat ongelmallisia, koska kehosi ei enää ehdi sopeutua mukana ja jättäytyy rutiiniin, johon se oli tottunut. Tämän vuoksi oireet ovat niin monet; ruokailurytmin muuttaminen voi aiheuttaa ummetusta ja pahoinvointia, unirytmin muuttaminen taas väsymystä ja unettomuutta. Päänsärky liittyy molempiin, koska kehosi ei saa mitä haluaa ja sekavuus ja ahdistuneisuus ilmenevät kun aivosi yrittävät prosessoida muutosta.

Miten jet lagin voi välttää?

Aikaeroväsymyksen välttämiseen on monia tapoja. Sen merkit ja oireet ovat hallittavissa, ja joissakin tapauksissa jopa ehkäistävissä tietyillä toimilla.

Voit totutella aikaeroon ennen matkaasi. Jos esimerkiksi tiedät matkustavasi kolmen aikavyöhykkeen yli, voit alkaa siirtää omaa vuorokausirytmiäsi tunnilla vaikka viikkoa ennen matkaa. Tämä loiventaa muutosta ilman, että elämäsi vaikeutuisi huomattavasti.

Pysy kunnossa ja syö hyvin. Mitä parempi yleiskuntosi on, sitä paremmin pystyt sopeutumaan aikavyöhykkeen muutoksiin.

ÄLÄ nauti alkoholia ennen matkaa, matkalla tai välittömästi matkan jälkeen sillä se edistää kuivumista ja voimistaa kaikkia muita oireita. Juo sen sijaan paljon vettä ja pidä huoli, että nestetasapainosi pysyy kunnossa. Sama pätee myös kofeiiniin, jolla on sama vaikutus kuin alkoholilla.

Venyttele jalkojasi lentokoneessa. Tämä auttaa pitämään verenkierron kunnossa ja auttaa osaltaan jet lagin minimoinnissa. Mitä verkkaisempi verenkiertosi on, sitä huonommin sopeudut.

Pidä kiinni rutiineistasi. Jos lennät päivällä, älä ota torkkuja koneessa. Tämä voi olla vaikeaa, mutta torkkujen ottaminen vaikeuttaa sopeutumistasi. Riippumatta siitä mitä kello on perillä, muuta oma rytmisi välittömästi: jos on yö niin mene nukkumaan, jos on päivä niin mene ulos tekemään jotain. Päivänvalo auttaa sisäistä kelloasi säätymään piakkoin, mikä helpottaa useimpien oireiden välttämistä.