Kotimaan lennot

Lentokoneen siivellä.

Kirjoitushetkellä Suomessa lentää kotimaan lentoja Blue1, FinnComm Airlines, Finnair, Aero Airlines ja Air Åland. Tällä sivulla esitellään nämä lentoyhtiöt ja annetaan vinkkejä sentinvenyttäjille, joiden kiikarissa siintävät edulliset kotimaan lennot. Huolellinen eri yhtiöiden lentohintojen vertailu ja erikoistarjousten metsästys ovat peruslähtökohta rahapussukkaa hellivien lentohintojen metsästyksessä.

Lentojen hintojen ja lentovaihtoehtojen vertailu tehdään joko hakemalla tiedot yksitellen lentoyhtiöiden www-sivuilta tai käyttämällä lentojen hintoja vertailevia nettipalveluja. Palveluihin annetaan lennon perustiedot (lähtö- ja kohdekaupunki, lentopäivä, jne.), jonka jälkeen palvelut listaavat kaupunkien väliset lennot eri yhtiöillä ko. päivänä hintoineen. Jos hinta miellyttää, palveluista voi suoraan varata ko. lennon. Esimerkiksi Supersaver, Ebookers ja Seat24 tarjoavat lentojen vertailupalvelun.

Blue1

Blue1 on suomalainen lentoyhtiö, jonka reittivalikoimaan kuuluvat kirjoitushetkellä kotimaan lennot Helsingistä Vaasaan, Ouluun, Rovanniemelle, Kittilään ja Kuopioon. Blue1 kuljettaa myös syöttöliikennettä Helsingistä, Tampereelta, Turusta, Oulusta ja Vaasasta SAS:n pääkentälle Tukholmaan. Tukholmasta avautuvat SAS:n jatkoyhteydet Eurooppaan. Blue kuuluu SAS-ryhmään ja on Star Alliancen jäsen.

Blue1:n nettivaraussysteemiä on ruodittu netin keskustelualueilla siitä, että se esittää lippujen hinnat aluksi ilman veroja ja lisää verot hintaan vasta juuri ennen tilauksen vahvistamista. Tämän on koettu aiheuttavan turhaa työtä koska kokonaishinnan selvittäminen edellyttää koko varausprosessin läpikäymistä. Toisaalta, sama lippujenvarausjärjestelmä on muilta osin kirvoittanut kehuja helppokäyttöisyydestään.

Matkustajat ovat ottaneet Blue1:n omakseen. Sanomalehtiuutisoinnin mukaan yhtiö kasvatti vuoden 2006 aikana matkustajamääränsä jopa 22% edeltävään vuoteen nähden. Tämä tarkoittaa, että Blue1 kuljetti vuoden 2006 aikana n. 1,85 miljoonaa matkustajaa. Blue1 on merkittävä lentoyhtiö erityisesti Turussa, jossa se lentää suuren osan kaikista lentoasemalta lennettävistä reiteistä.

Blue1:n kalusto on Euroopan nuorimpia. Lentoyhtiö on siirtynyt potkurikoneista suihkukalustoon, johon kuuluu uutuudenkarheita Avro-koneita, RJ100/RJ85- suihkukoneita ja MD90:iä. Avroihin menee kerrallaan 99 onnellista matkustajaa kun taas MD90:een mahtuu lähes tuplamäärä ihmisiä.
Blue1

Finncomm Airlines

Finncomm Airlines on suomalainen vuodesta 1993 toiminut lentoyhtiö, joka on Finnairin yhteistyökumppani. Finncommin pääasiallinen toimintaidea onkin syöttöliikenteen tuottaminen Finnairin lennoille. Jotta tämä sujuisi sulavasti Finncommin aikataulut on pyritty sovittamaan siten, että ne sopisivat mahdollisimman hyvin yhteen Finnairin lentojen lähtöaikojen kanssa. Finnairin ja Finncomm Airlinesin yhteiselosta kertoo myös se, että lennoilla pystyy (ainakin kirjoitushetkellä) käyttämään ja kartuttamaan Finnair Plus -kanta-asiakasjärjestelmän pisteitä.

Finncomm Airlines hinnoitteli kirjoitushetkellä kotimaan lennot erittäin edullisesti. Lennot Joensuuhun, Jyväskylään, Kemiin/Tornioon, Kokkolaan/Pietarsaareen, Kuopioon, Lappeenrantaan, Poriin, Savonlinnaan, Seinäjoelle, Tampereelle, Turkuun, Vaasaa ja Varkauteen maksoivat vain 39 euroa.
www.fc.fi

Finnair

Finnair on tuttu ja turvallinen kotimainen lentoyhtiö joka tunnuslauseensa mukaisesti lupaa tuoda matkustajat illaksi kotiin. Paljon matkustavat sanovat, että Finnair on muokannut aikataulunsa niin, että tämä toteutuu myös käytännössä.

Finnair lentää suomessa yhteistyökumppaninsa FinnComm Airlinesin kanssa. Kirjoitushetkellä kotimaan reitit ulottuvat seuraaviin kaupunkeihin asti: Kokkola/Pietarsaari, Vaasa, Helsinki, Jyväskylä, Tampere, Turku, Ivalo, Kemi, Kittilä, Kuusamo, Oulu, Rovaniemi, Joensuu, Kajaani ja Kuopio.

Finnairin tarjouskampanjoita kannattaa kärkkyä. Finnairin kotisivuille tulee keskiviikkoisin myyntiin uusia tarjouskohteita. Esimerkiksi kirjoitushetkellä www-sivujen tarjouslentona oli lento Helsingistä Vaasaan 79 eurolla. Finnairilla on myös tapana tarjota erikoishinnoiteltuja kotimaan lentoja erilaisilla matkailumessuilla.

Ja kas kummaa. Finnair yllätti maitoa käyttävät kahvinjuojat samalla kun otti suunnan kohti ekologisempaa huomista. Mistä olikaan kyse kun kahvin ohessa ei enää jaettu pienen pientä maitonappia vaan maitojauhepussi. Siitä, että Finnair alkoi kierrättää osan lennoilla syntyvästä jätteestä energiantuotantoon eikä energia-aine saanut sisältää maitoa tai muita pilaantuvia nesteitä. Mielenkiintoista ja kannatettavaa.
www.finnair.fi

Aero Airlines

Aero Airlines on Finnairin Viroon rekisteröity tytäryhtiö, jonka avulla Finnair pyrkii kohentamaan kotimaan syöttöliikenteensä kannattavuutta. Kannattavuuteen pyrkiessään Finnair on siirtänyt potkurikoneilla lennettäviä kotimaan reittejä Aerolle.

Aero todellakin lentää emoyhtiötään halvemmalla. Tämä johtuu osittain siitä, että Aeron henkilökuntaan kuuluu suomalaisten lisäksi merkittävä määrä matalamman palkkatason virolaisia työntekijöitä. Kannattavuuden lisääntyminen voi viime kädessä merkitä edullisempia lentohintoja matkustajille.

Suomen sisäisillä reiteillä Aero Airlines tekee yhteistyötä Finnairin kanssa. Yhteistyön osana Finnair myy liput Aero Airlinesin lennoille. Käytännössä tämä tarkoittaa että Aero Airlinesin lentoliput varataan Finnairin www-sivujen kautta.

Aero Airlines on koko toimintansa ajan lisännyt uusia reittejä valikoimiinsa. Aloitettuaan vaatimattomasti vuonna 2002 lentämällä Helsingin ja Tallinnan välistä ulkomaan reittiä Aero Airlines laajensi pian Suomen sisäiseen liikenteeseen. Vuoden 2004 puoliväliin mennessä Aero lensi jo Helsingistä Tallinnaan, Jyväskylään, Kuopioon, Vaasaan ja Maarianhaminaan eikä aikaakaan kun Aerolle siirtyi Finnairin kotimaan lennot Helsingistä Tampereelle, Turkuun, Joensuuhun ja Kokkola-Pietarsaareen. Aeron tie ei kuitenkaan ole ollut pelkästään ruusuinen. Loppukesästä 2006 Aero ilmoitti lopettavansa Maarianhaminan ja Helsingin välisen reitin koska sen asiakasmäärä oli kutistunut liian pieneksi, jotta reitillä olisi voinut lentää kannattavasti.
www.aeroairlines.com

Air Åland

Air Åland lentää Helsingistä Maarianhaminaan ja takaisin nelisen kertaa päivässä. Yhdensuuntaisen Helsinki-Maarianhamina-lennon lähtöhinta on yleensä ollut tuntuvasti esim. Finnairin tai Aeron hintaa edullisempi. Hintojen ohella Air Åland on ilmoittanut kilpailevansa lentoaikatauluilla, jotka on sovitettu ahvenanmaalaisten tarpeisiin.

Air Åland on aito ahvenanmaalainen lentoyhtiö ja sen omistajat edustavat Ahvenanmaan elinkeinoelämää. Air Åland aloitti toimintansa vuonna 2005 lentämällä Maarianhaminan ja Helsingin välillä. Myöhemmin reittivalikoimaan lisättiin reitti Maarianhamista Tukholmaan.

Air Åland lentää kirjoitushetkellä kahdella SAAB 340 A potkuriturbiinikoneella, joka on Air Ålandin mukaan yksi maailman turvallisimmista matkustajakoneista kaikissa luokissa. Potkuriturbiinikoneet myös pärjäävät lyhyemmällä kiitoradalla ja pitävät vähemmän melua kuin vastaavat suihkukoneet, mikä tekee niistä erityisen hyviä juuri Maarianhaminasta lennettäville lennoille.
www.airaland.com

Suomen lentoasemat

Etelä-Suomen lentoasemat ovat Helsinki-Vantaa, Helsinki-Malmi ja Lappeenranta.
Länsi-Suomen lentoasemat ovat Tampere-Pirkkala, Turku, Pori, Vaasa, Seinäjoki, Jyväskylä (wiki) ja Kruunupyy.
Itä-Suomen lentoasemat ovat Kuopio, Varkaus, Savonlinna, Joensuu ja Mikkeli.
Oulun läänin lentoasemat ovat Oulu, Kajaani ja Kuusamo.
Lapin läänin lentoasemat ovat Rovaniemi, Kemi-Tornio, Kittilä, Enontekiö ja Ivalo.
Ahvenanmaan ainoan lentoaseman sijaintipaikka on Maarianhamina.

Helsinki-Vantaa: Kotimaan lähtevät lennot | Kotimaan saapuvat lennot