Musiikkia netistä

Two earphones and a cd. Internetistä on tullut nopeasti suosittu musiikkimateriaalin haku ja levityspaikka. Musiikkia netistä etsivä voi ladata uusien nousevien kykyjen musiikkia ilmaiseksi esim. MP3Lizardista tai Mikseri.netistä (esitellään omassa artikkelissa, katso sivun ylälaidasta) tai ostaa jo asemansa vakiinnuttaneiden artistien kappaleita verkkokaupoista kuten Poimuri, NetAnttila, Nyt.fi:n Musiikkilataamo, Radio NRJ, tai Applen iTunes. Ilmaisen musiikin lataaminen netistä onnistuu usein pelkällä www-selaimella mutta musiikin ostaminen netistä vaatii usein erillisen ohjelman asentamisen.

Suomalaisia musiikkia myyviä verkkokauppoja

Levyvirasto

Levyvirasto välittää suomalaista indie- marginaali- ja omakustannemusiikkia. Sivustolla levyjä myyvät musiikintekijät itse. Musiikin levittäminen suoraan artistilta kuulijalle mahdollistaa normaalista poikkeavat ostajaystävälliset hinnat. Pois jää ensinnäkin tukku- ja vähittäismyyntiporras. Lisäksi musiikintekijän osuus on 70% myyntihinnasta, mikä on huomattavasti enemmän kuin perinteisessä jakelussa artistille tuleva osuus. Levyvirasto toimii välikätenä tarjoten musiikintekijöille palveluna musiikin jakelun perinteisinä levyinä ja digitaalisesti MP3-tiedostoina.
Levyvirasto

Poimuri

Mm. Prismoista tuttu S-Ryhmä avasti Poimuri-nettimusiikkikauppansa 2008 kesällä. Poimurissa on myynnissä yli 4 miljoona kappaletta. Ostokset voi maksaa luottokortilla tai verkkopankin kautta. Lisäksi Poimurista ostetusta musiikista saa bonusta.

Poimuri edellyttää, että käytössä on Windows 98, Windows 2000, Windows XP tai Windows Vista. Soitto-ohjelmaksi suositellaan Windows Media player 9:ää tai uudempaa. Poimurista voi ostaa mp3- ja WMA-tiedostoja. WMA-tiedostot on suojattu. Niitä voi kuunnella korkeintaan viidellä tietokoneella ja ne voi polttaa korkeintaan viidelle cd:lle.
Poimuri

NetAnttilan nettimusiikkikauppa

Anttila-tavarataloketjun verkkokauppa NetAnttila on kaikessa hiljaisuudessa laajentanut reviiriään digitaalisen musiikin myyntiin. Anttilan nettimusiikkikauppa kutsui aloittaessaan valikoimaansa Suomen suurimmaksi.

Musiikin lataaminen verkkokaupasta edellyttää, että käytössä on Microsoftin Windows 2000 tai XP -käyttöjärjestelmä sekä Media Player 9 tai uudempi versio ohjelmasta. Lisäksi käyttäjän pitää asentaa NetAnttilan oma mediasoitin sekä rekisteröityä sen käyttäjäksi.

NetAnttila käyttää kappaleissa DRM-teknologiaa, joka sallii yksittäisen kappaleen kopionnin CD:lle kolmesti. Ulkoiselle soittimelle kappaleen voi niin ikään siirtää kolme kertaa. Ostettua kappaleita voi kuunnella rajattomasti kolmella eri tietokoneella. NetAnttila tarjoaa mahdollisuuden ilmaisen 30 sekunnin mittaisen näytepätkän kuunteluun. Koekuuntelu onnistuu myös ilman NetAnttilan omaa soitinta. (Lähde: Afterdawn)
NetAnttila

Helsingin Sanomien Musiikkilataamo

Helsingin Sanomien Musiikkilataamossa on tarjolla yli neljäsataatuhatta (400 000!) kappaletta suomalaista ja ulkomaista musiikkia. Ei ihme, että Musiikkilataamo on kirvoittanut netin keskustelualueilla ylistäviä kommentteja valikoimien laajudesta. Osa palvelussa olevasta musiikista on MP3-muodossa, osa WMA-muodossa. Ostettavan musiikin voi maksaa verkkopankin, luottokortin tai tekstiviestin avulla.

Musiikkilataamosta ostetun musiikin kuuntelu vaatii, että tietokoneeseen on asennettu Windows Media Player 9.0 tai uudempi. Lisäksi käyttöjärjestelmän pitää olla vähintään 98SE, mieluiten 2000 tai XP. Musiikkilataamosta ostetun musiikin voi siirtää cd-levylle, kannettavaan musiikkisoittimeen tai toiselle tietokoneelle. Jokaisesta kappaleesta voi kuitenkin tehdä enintään kuusi kopiota.
Musiikkilataamo

Radio NRJ

Radio NRJ avasi alkuvuodesta 2006 nettikaupan, joka myy musiikkia, soittoääniä ja musiikkivideoita. Kaupan tarjonnan NRJ sanoo kattavan kaikki genret hittimusiikista iskelmään ja valikoimasta löytyvän musiikkia niin isoilta kuin pienemmiltä levy-yhtiöiltä. NRJ pitää etunaan radion hyviä levy-yhtiö- ja artistikontakteja. Niiden NRJ ennakoi mahdollistavan asiakkaille etuja, joihin muut nettimusiikkikaupat eivät pysty.

Musiikkia NRJ Kaupasta haluavalla pitää olla tietokoneessaan Windows 2000 tai XP-käyttöjärjestelmä. Tietokoneessa pitää lisäksi olla asennettuna Windows Media Player (Series 9 tai uudempi). NRJ Kaupasta ostettua musiikkia voi polttaa CD:lle ja siirtää ulkoiseen soittimeen ja ottaa siitä itsellesi varmuuskopioita. Palvelua voi kokeilla vapaasti ilman rekisteröintiä, mutta kun haluaa ostaa musiikkia, eli lunastaa itselleen kuuntelu- tai poltto-oikeuksia, asiakkaan pitää rekisteröityä.
NRJ Kauppa

Ulkomaisia musiikkia myyviä verkkokauppoja

Applen iTunes

iTunesia ei syyttä ole kutsuttu maailman monipuolisemmaksi musiikkia netissä myyväksi verkkokaupaksi. Hinnoittelu on yksinkertainen 0.99 euroa / kappale. Kaupan käyttö edellyttää ilmaisen iTunes-ohjelman asentamista omalle koneelle. Ohjelma on varsin monipuolinen paketti sellaisenaankin. Sen avulla voi mm. järjestää oman koneen kappaleita soittolistoiksi, kuunnella musiikkilajin mukaan luokiteltuja nettiradioasemia, jne. Ja tietenkin iTunes vaaditaan jotta voi tehdä ostoksia Applen iTunes-verkkokaupasta. iTunesista ostetut kappaleet voi siirtää iPod, iPod shuffle, iPod Photo -ja iPod mini -yhteensopiviin MP3-soittimiin. iTunesissa on mahdollista kuunnella lyhyt muutaman kymmenen sekunnin näyte harkinnassa olevista kappaleista. Maksu tehdään luottokortilla.
Applen iTunes

Aiheeseen liittyvää

Musiikkia ostamassa suomalaisista verkkokaupoista (EFFI)
Search for a song, by tapping the rhythm of its words (lyrics)