Nettipuhelut

Maailman nettipuhelut soitetaan tällä hetkellä pääasiassa Skype-ohjelmalla. Rintamalle on kuitenkin tulossa uusia tulokkaita kuten Googlen Google Talk. Tällä sivulla esitellään Skype ja lyhyesti myös Google Talk. Jos olet kiinnostunut, katso myös muut aiheeseen liittyvät artikkelit sivun yläpalkista.

Skype

Skype on ilmaiseksi ladattavissa oleva internet phone -ohjelma, jolla tietokoneen käyttäjät voivat soittaa toisilleen nettipuhelut internetin kautta. Nettipuhelut tietokoneelta toiselle internettiin kytkeytyneelle Skype-käyttäjälle ovat ilmaisia. Puhelut tietokoneelta lankapuhelinnumeroon ja lankapuhelimesta tietokoneelle ovat maksullisia mutta edullisia.

Paper doll people in shades of blue link hands while standing on top of the world.

Miten Skypeen on tultu

Muistatko vielä internet-buumin. Se oli kulta-aikaa myös PC:ltä PC:lle puheluita välittävien ohjelmien saralla. Markkinatalouden vanhat lait olivat kuitenkin edelleen voimassa ja nettipuhelut taukosivat ja lähes kaikki nämä palvelut hävisivät. Pitkään oli hiljaista. Nyt, nettipuhelut ovat kuuma puheenaihe ja kiinnostus ilmaisiin internet-puheluihin on nostamassa päätään. Syykin on selvä - Skype.

Mikä on Skype

Skype on yhtiö, joka tarjoaa Skype-nimisellä ohjelmallaan mahdollisuutta soittaa äänipuheluja tietokoneesta toiseen, tietokoneesta puhelinverkkoon ja puhelinverkosta omaan tietokoneeseen. Ja kaikki tämä ensimmäistä kertaa kohtuullisen hyvällä äänenlaadulla.

Onko Skypellä tulevaisuutta

Hyvä kysymys, internet-buumin aikaiset vastaavat yrityksethän on nykyään lakaistu tunkiolle. Skypellä on kuitenkin eroa näihin. Skypellä soitetut nettipuhelut eroavat aikaisemmista huomattavan paljon paremmalla äänenlaadulla. Tämän mahdollistaa kehittyneempi verkkotekniikka, joka on tuonut ihmisten koteihin nopeammat nettiyhteydet.

Skype on saavuttanut suunnattoman suosion. Mitään tämänlaista ei tapahtuntu aikaisempien ohjelmien kohdalla. Tätä kirjoittaessa Skypen oli ladannut jo yli 100 miljoonaa ihmistä. Tämä lisää huomattavasti todennäköisyyttä, että henkilö jolle haluaisit soittaa nettipuhelun on asentanut Skypen itselleen.

Puhelut Skypellä tavallisiin puhelimiin

Käyttäjät voivat myös soittaa tavallisiin puhelinnumeroihin. Tämän palvelun nimi on SkypeOut.

Puhelut tavallisesta puhelimesta Skypeen

Skypen käyttäjät voivat vastaanottaa perinteisistä puhelimista soitettuja puheluja tietokoneelleen ja myös vastaanottaa puhepostiviestejä. Tämän palvelun nimi on SkypeIn.

Mitä skype vaatii tietokoneelta

Käyttö edellyttää että tietokoneella pystyy soittamaan ja taltioimaan ääntä. Äänen toistaminen on yleensä uusien tietokoneiden vakio-ominaisuus mutta äänen taltioimista varten pitää hankkia mikrofoni, joka liitetään tietokoneen etu- tai takapaneelissa olevaan sound in -porttiin. Itse suosittelen tietokoneille tarkoitettua ja Skypen sertifioimaa sankamikrofonia.

Skype on virolais-ruotsalaisen yhteistyön hedelmä. Sen ovat perustaneet Niklas Zennström ja Janus Friis jotka tunnetaan myös toisen suositun ohjelman, Kazaan kehittäjinä.

Skypen kokeileminen

Skype-ohjelmisto on ladattavissa ilmaisesti Skypen kotisivulta. Ohjelmasta on versiot Windowsille, Mac OS X:lle, Linuxille ja Pocket PC:lle.
Skypen kotisivu suomeksi

Google Talk

Uusin tulokas nettipuhelurintamalla on Google Talk. Google Talk on Windows-sovellus jonka avulla käyttäjät voivat ilmaiseksi puhua toisilleen nettipuheluita ja lähettää toisilleen pikaviestejä. Google Talk vaatii toimiakseen tietokoneen, jossa on Windows 2000, Windows XP tai Windows Server 2003 -käyttöjärjestelmä. Lisäksi tarvitaan nettiyhteys (mieluiten laajakaista), mikrofoni ja kuulokkeet tai parhaan äänenlaadun tarjoava kuulokemikrofoniyhdistelmä.
Google Talkin kotisivu englanniksiOmat skypen käyttöönottokokemukseni (tulossa) | Skypen käyttöönotto (tulossa)