Syynissä optikkoliikkeet ja halvat linssit ja silmälasit

Etsivä, jolla silmälasit ja suurennuslasi. Lukulasit? Kaksiteholasit? Moniteholasit? Piilolasit? Sen lisäksi, että näkemisen tarpeet ja optikkoliikkeissä myytävät silmälasit ovat yhtälö, joka on monimutkaisesti sovitettavissa yhteen, myös silmälaseja myyvien liikkeiden maailma on myllerryksessä.

Tällä sivulla pyritään luomaan lyhyt katsaus linssejä ja silmälaseja kauppaavien optikkojen tämänhetkiseen tilanteeseen. Lisäksi mietitään, miten silmälasit, kehykset ja linssit hinnoitellaan ja mitkä tekijät vaikuttavat niiden hintaan. Lopuksi pohditaan onko merkitystä, että optikko on kotimainen ja käydään läpi Suomen suurimmat optikkoliikkeet.

Optikot muutoksessa. Mikä on muuttunut silmälasimarkkinoilla?

Matkailun ja lentojen puolella meillä on halpalennot. Nyt myös optinen ala on saanut omat halpaketjunsa. Specsaver ja Eyen ovat aloittaneet. Ne ovat sekoittaneet pakkaa kentällä, jolla ovat perinteisesti pelanneet isot optikkoketjut kuten Instrumentarium (Instru-Optiikka), Silmäasema, Tähti-optikot, Cazze-optikot ja Synsam. Mitä tämä merkitsee kuluttajalle?

Halpaketjut menevät kursailematta asian ytimeen. Ne panostavat hintaan. Niiden mielestä kuluttajalle on viime kädessä tärkeintä se, mihin hintaan silmälasit liikkeestä irtoavat. Että halvat silmälasit olisivat paremmat. Samalla perinteiset optikkoliikkeet nostavat esiin huolen edullisempien kakkuloiden laadusta.

Silmälasien ja linssien markkinat ovat viime aikoina kasvaneet hitaasti. Uusien aggressiivisten optikkoliikkeiden tulo markkinoille johtaa väistämättä hintakilpailuun. Optikkojen pudotuspeli alkaa ja tapahtuvat etenevät luultavasti kuten tapahtui valokuvien kehityspuolella kun digikuvat ja filmitön valokuvaus alkoivat yleistyä. Heikoimmat optikkoliikkeet karsiutuvat pois. Optiselle alalle jäävät jäljelle ne optikkoliikkeet, jotka hoitavat parhaiten koko yhtälön: hankinnan, myynnin ja valmistuksen.

Markkinamuutoksen hyöty silmälaseja ostavalle kuluttajalle?

Monille tapa, jolla silmälasit, linssit ja kehykset sekä koko paketti kootaan ja hinnoitellaan on hämärän peitossa. Kansan syvät rivit kuitenkin epäilevät, että optikkoliikkeiden katteissa on reippaasti ilmaa. Konkreettisia todisteita juuri kellään ei kuitenkaan ole. Epäilyksiä ruokkivat tarinat, jotka menevät usein niin, että jonkun tutun tuttu on hankkinut silmälasit, linssit tai kehykset poikkeuksellinen halvalla optikolta, joka samalla sattuu olemaan hänen hyvä ystävänsä tai lähisukulainen. Tällä onnistuneella kaupalla ko. henkilö on sitten kehuskellut kavereilleen illan hämärtyessä makkaraa paistellessa ja juttu leviää.

Nyt on kuitenkin näkyvissä, että optikkoala on muuttamassa kokonaishinnoitteluaan läpinäkyvämmäksi. Tämä on kuluttajan kannalta hyvä asia. Sen myötä hänelle tarjoutuu mahdollisuus muodostaa kuva siitä, millä perusteilla linssit ja silmälasit on hinnoiteltu. Tämä toteutuu kun ennen viivaa eritellään selkeästi mikä on linssien, mikä kehysten ja mikä muiden töiden kuten pinnoitusten osuus.

Edullisuutta painottavien halpaketjujen mukaantulo lisää valinnanvaraa ja kilpailua. Tämä voi johtaa siihen, että optikkoala joutuu irrottautumaan käytännöstään, jossa silmälasien hinta hilataan keinotekoisesti taivaisiin ja palautetaan sitten ns. normaalille tasolle jatkuvien alennusten ja niihin liittyvien vaihtuvien sekavien alennusprosenttien myötä.

On myös ollut havaittavissa, että hyvin suuren tuotteen varioinnin mahdollistavan mutta kuluttajan kannalta monimutkaisen "jos otat nämä ominaisuudet niin hinta on tämä, jos taas nämä niin hinta on tuo" -mallin vastapainoksi jokunen optikko on alkanut markkinoida kiinteähintaisia silmälasipaketteja hieman kännykköiden palvelupakettien tyyliin. Esimerkiksi Eyenistä voi hankkia silmälasit osana tällaista pakettia.

Miten silmälasit hinnoitellaan?

Mitä sellaista halvat silmälasit ostava menettää, minkä kalliimmat lasit ostava saa? Seuraavaksi hieman perustietoa siitä, miten silmälasien hinta muodostuu.

Kehykset

Kehykset hinnoitellaan kuten mitkä tahansa merkkituotteet. Tunnettu kehysmerkki, Gucci, Prada jne. maksaa pelkästään sen takia, että kyseessä on merkkikehys. Vähemmän tunnettuja merkkejä saa halvemmalla. Ja kuten kaikki merkkivaatteitakin ostaneet tietävät, merkkituotteet eivät välttämältä ole laadultaan muita parempia.

Linssit

Linssit ovat asia erikseen. Linsseissä oleellisin hintaan vaikuttava tekijä on raakalinssin laatu yhdistettynä kovapinnoitteen ja heijastukseneston laatuun. Halvimmat silmälasit voidaan varustaa linsseillä, joihin on tehty vain hionta, kiillotus ja kaiverrus. Kalliimmissa silmälaseissa linssit on lisäksi kovapinnoitettu, heijastuksenestopinnoitettu ja niiden reunat on hiottu yksilöllisesti. Pinnoitteet vaikuttavat siihen, miten linssi läpäisee valoa.

Halvat ja kalliit linssit näyttävät luultavasti päällisin puolin maallikosta aivan samanlaisilta. Erot optisissa ominaisuuksissa tulevat esiin testilaitteilla. Halvemmissa linsseissä saattaa esimerkiksi olla äärialueilla enemmän vääristymiä kuin kalliimmissa, oletetusti laadukkaammissa linsseissä. Jos kovapinnoitus puuttuu, kuten aivan halvimmissa silmälaseissa käytetyissä linsseissä voi asian laita olla, linssit tuntuvat pinnaltaan tahmealta eikä niiden puhdistus ole yhtä helppoa.

Kotimainen optikko? Välittääkö silmälaseja ja linssejä ostava kotimaisuudesta?

Monille silmälaseja ja linssejä ostavilla eräs ostopäätökseen vaikuttava tekijä on optikon kotimaa. Specsavers on brittiomisteinen optikkoketju. Sen myymälöistä noin puolet on yrittäjävetoisia, franchising-periaatteella toimivia suomalaisia optikkoliikkeitä, jotka maksavat Sepcsavers-ketjulle franchising-maksua vastineena ketjun tarjoamista palveluista. Eyen on suomalaisomisteinen optikko. Synsam kuuluu pohjoismaiseen ketjuun. Suurin silmälasien ja linssien myyjä Suomessa, Instru-Optiikka kuuluu hollantilaiseen Pearle Europeen. Silmälasikaupat Intsrumentarium, Keops ja Nissen puolestaan kuuluvat Instru-Optiikkaan.

Specsavers hankki 2008 keväällä omistukseensa Tähtioptikot-ketjun. Tähtioptikkoketjun yksittäinen optikko sai aiemmin melko vapaasti päättää miten toteuttaa itseään markkinoilla. Specsaversin myötä tilanne muuttui. Specsaversin toimintamallissa yksittäisten silmälasien hinta on matala, mutta erittäin suuret myyntimäärät kompensoivat tämän ja toiminta muodostuu kannattavaksi. Yksilöllisyys ei sovi tähän toimintamalliin, mikä on herättänyt närää Tähti-Optikkoliikkeen yrittäjissä. Osa optikoista on kieltäytynyt jatkamasta Specsaversin alla.

Optikot ja optikkoliikkeet

Seuraavassa on lueteltu Suomen suurimmat optikot. Kiristyneen, mutta paikallisesti vaihtelevan kilpailun seurauksena optikkoliikkeet hinnoittelevat tuotteensa hyvin suurella vaihtelevuudella. Hintojen vertailu siis todella kannattaa.

Cazze

Cazze-optikko on yksityinen yrittäjäoptikoiden myymäläketju, jonka www-sivuilla on myös verkkokauppa. Cazze-ostoksista saa ykkösbonusta (19.7.2008).

Synsam

Synsam-optikko on myynyt silmälaseja ja linssejä jo vuodesta 1968. Nykyään ketjuun kuuluu yli 300 optikkoa. Synsamin erikoisuus on Se oikea optikko -takuu. Sen mukaan Synsam vaihtaa rikki menneet tai mahdollisesti muuten toimimattomat silmälasit vuoden sisällä ostopäivästä ja silmälasien kehykset kolme kuukautta ostopäivästä.

Tähtioptikko

Tähtioptikko-ketju siirtyi hiljattain Specsaversin omistukseen. Ainakin tätä ennen sen optikoilta sai ostoksista K-ryhmän Plussaa.

Silmäasema

Silmäasemalta tehdyistä ostoksista saa S-ryhmän bonusta.

Muita optikkoliikkeitä

Muita optikkoliikkeitä ovat mm. Instumentarium, Keops ja Nissen.