Digikuvien kehittäminen

pino valokuvia

Sentinvenyttäjän digitaalikamera on jälleen laulanut. Muistikortti pitää sisällään viisisataa digikuvaa, joista paperille tulostettaviksi valokuviksi karsiutuu viitisenkymmentä. Muutamien epäonnistuneiden mustesuihkukokeilujen jälkeen sentinvenyttäjä on vakuuttunut, että digikuvien kehittäminen kannattaa jättää hyvän tulostuspalvelun huoleksi. Mutta, mikä kuvapalvelu tulostaisi digikuvat laadukkaiksi valokuviksi näppärimmin ja edullisimmin.

Valokuvapalveluiden hinnoista löytyy suuria eroja. Eräässä vertailussa kymppikuvan sai tulostettua halvimmillaan 9 sentillä kun kalleimmillaan tulostuksesta joutui maksamaan peräti 30 senttiä. Palveluiden vertailu siis kannattaa.

Tässä muutama tutustumisen arvoinen nettipalvelu:

Foto.com Photobox
Tarjoaa usein etuja
ensitilaajille.
Eurooppalainen
kuvapalvelu.

Tällä sivulla kerrotaan digikuvien tilaamisesta netistä ja digikuvien kehittämisen sudenkuopista. Lisäksi annetaan vinkkejä tulostuspalvelun valintaan ja nostetaan esiin tulostuspalveluja, joilta digikuvien tulostus paperikuviksi on testien mukaan sujunut parhaiten.

Digikuvat netistä

Alkuaikoina digikuvat tilattiin netistä lähettämällä kuvatiedostot kehittämöön sähköpostitse. Hieman myöhemmin edistyksellisimmät kehittämöt alkoivat tarjota tietokoneohjelmaa. Koneeseen asennettuna ohjelma mahdollisti kuvien valinnan, alkeellisia muokkaustoimintoja, kuten kuvan rajaus ja värien säätö ja tietenkin kuvatiedostojen siirto tulostuspalveluun. Monien kehittämöjen kohdalla kehitys on pysähtynyt tähän. Ne tarjoavat edelleen kuvatiedostojen siirtoon vain siirto-ohjelmaa, mikä on toki ihan toimiva systeemi.

Viimeisintä uutta tiedostojen siirrossa ovat kuitenkin www-sovellukset. Ne ovat suoraan www-selaimessa toimivia tietokoneohjelmia, jotka eivät enää vaadi erillisen ohjelman asentamista tietokoneeseen. WWW-sovellukset perustuvat tavallisesti Java- tai ActiveX-teknologiaan. Vaivattoman modernisti digikuvat netistä haluavan pitää siis kuitenkin varmistaa, että tietokoneelle on asennettu mielellään uusin Java runtime tai riittävän tuore Internet Explorer. Valokuvien kehityspalveluita tarjoavien parhaimmistolla on onneksi useita vaihtoehtoja kuvien lähettämiseksi palveluun: postitettava kuvapussi, sähköposti, siirto-ohjelma, www-sovellus ja www-lomake.

Toimitustapa ja toimitusaika

Digikuvien yleisin toimitustapa on postitse. Kuvien toimitusaika vaihtelee tulostuspalvelusta riippuen. Kun kotimainen tulostuspalvelu tulostaa digikuvat paperille ja postittaa ne Suomessa, tilaaja voi odottaa saavansa kuvansa nopeimmillaan noin kahden työpäivän tai pisimmillään reilun viikon toimitusajalla. Muutamat valmistamot antavat mahdollisuuden valita toimituspaikaksi jonkin valokuvausliikkeen, jolloin hinnasta putoavat pois postituskulut. Suurin osa edellyttää maksua postiennakolla. Toiset luottavat kuluttajaan siinä määrin, että kuvat tulevat suoraan kotiin laskun kera.

Netin tarjonnasta

Netti laajentaa kuluttajan valinnanvaraa. Verkko on nykyään markkinapaikka monille paikallisille, pienille kehitys- ja tulostuspalveluille. Ainakin teoriassa ne voivat markkinoida palvelujaan digikuvia netistä hakeville siinä missä suuretkin toimijat. Netin myötä myös tuotevalikoima on kasvanut. Siinä missä valmistamot aiemmin keskittyivät kymppikuviin, nyt valikoimissa loistavat erilaiset albumit, isot ja pienet kuvakirjat, kuvakortit, taitekortit, seinäkalenterit ja kuvajulisteet. Kotimaisten toimijoiden lisäksi digikuvia tulostavat valokuvapaperille myös monet ulkomaiset valokuvalaboratoriot.

Digikuvien tilaus ulkomailta

Ei ole enää mitenkään harvinaista, että aivan tavallinen kuluttaja tilaa vaikkapa elektroniikka ulkomailta, esimerkiksi Saksasta. Digikuvien teettäminen ulkomaita myöden odottaa kuitenkin vielä nousuaan vastaavaan suosioon. Lukuisa joukko ulkomaisia digikuvien tulostuspalveluja on kuitenkin kiinnostunut suomalaisten näppäilijöiden otoksista. Koska digikuvien tilaus ei saa seisahtua ainakaan kielikysymykseen, jokunen kuvapalvelu tarjoaa www-palvelunsa käyttöliittymän myös suomen kielellä. Eräs tällainen esimerkki on pixDiscount, joka Mikrobitin 2007/kesä -testissä sai erityismaininnan parhaasta hinta-laatusuhteesta. Toinen mainitsemisen arvoinen kehittämö, joka ei kylläkään puhu suomea, mutta kiilasi kärkijoukkoon Tekniikan maailman 2005/16 testissä on Pixum.

Ulkomaisten palvelujen etuja ovat usein suurempien tulostusmäärien mahdollistamat edullisemmat hinnat ja joissain tapauksissa kattavammat palvelut. Miinuspuolelle menee maksun tapahtuminen usein luottokortilla ja helposti kotimaisia toimijoita pidemmäksi venähtävä toimitusaika. On myös syytä tiedostaa, että vaikka digikuvien tilaaminen onnistuisikin suomen kielellä, mahdollisten reklamaatioiden teko ja selvittely ei välttämättä enää tapahdu suomeksi vaan vaatii kehittämön kotimaan kielen tai englannin käyttöä.

Mitä hyvälaatuisten digikuvien tulostus vaatii

Digikuvien tulostus hyvällä laadulla vaatii valokuvaajalta tiettyjen perusasioiden huomioimista. Hyvälaatuisten printtien edellytys on, että kuvien kuvakoko, kuvan resoluutio ja pakkaus ovat oikeassa suhteessa tulosteen kokoon nähden. Piirrosten ja muun ei-valokuvamuotoisen materiaalin tulostuksessa pitää huomioida tulostusprosessin erikoispiirteet.

Kuvakoko ja kuvan resoluutio

Paperikuvien kokoa mietittäessä on otettava huomioon kuvan resoluutio ja paperin koko. Paperikokoon nähden matalan resoluution omaava kuvakin voidaan tulostaa, mutta tällaisesta digikuvasta tehty paperikuva saattaa olla hieman rakeinen ja epäterävä. Jos tiedätään, että kuvia aiotaan tulostaa, kameran asetuksista kannattaa jo kuvaushetkellä valita mahdollisimman suuri resoluutio. Haittana tästä on yksittäisten kuvien suurempi muistitarve.

Ifolor (entinen Ifi) suosittelee, että 10x13 kokoisia valokuvia tulostettaessa kuvatiedostojen resoluutio olisi 1024x768 - 1280x 960 pikseliä. Vastaavasti, suositus 13x17 kuvia varten on 1024x768 - 1600x1200 pikseliä ja 20x27 kuvia varten 1280x960 - 2048x1536 pikseliä.

Kuvan pakkaus

Digikamera tallentaa kuvat muistikortille usein jpeg-muodossa. Jpeg-kuvat on pakattu, jotta tiedostokoko saadaan mahdollisimman pieneksi. Mitä enemmän kuvaa pakataan, sitä pienemmäksi tiedostotokoko kutistuu mutta sitä epätarkemmiksi kuvan yksityiskohdat samalla muuttuvat. Parhaat aidot valokuvat saadaan jos kamerasta valitaan jo kuvaushetkellä mahdollisimman kevyt kuvadatan pakkaus.

Piirrosten, julisteiden ja muun taiteen tulostaminen valokuviksi

Tulostuspalveluun lähetetään vedostettavaksi myös muita kuvia kuin valokuvia. Muutama valmistamo tulostaa kuvia yli puolimetrisinä ja näin onnistuu esim. julisteen tulostus. Lähes mikä tahansa digitaalinen aineisto, jonka tarkkuus on riittävä ja jonka kuvamuotoa kuvapalvelu tukee voi lähettää tulostukseen. Esimerkkeinä tietokoneen piirto-ohjelmilla tehty taide, jne. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Kuvavalmistamojen käyttämät valokuvatulostimet eivät välttämättä ole parhaimmillaan hyvin pienen tekstin tai esim. tarkoissa viivapiirrustuksissa esiintyvien pienten yksityiskohtien kanssa. Tulostusprosessi on optimoitu valokuvia silmällä pitäen ja valokuvissa tämänkaltaiset virheet eivät näy.

Miten digikuvat päätyvät paperille

Monet kehittämöt tulostavat digikuvat paperille kahdessa vaiheessa. Ensin kuvat tulostetaan värivedostimella valokuvapaperille, jota seuraa paperikuvien kehittäminen valokuviksi normaalissa väriprosessissa. Prosessissa kuviin saattaa tulla värivirheitä, jotka voivat koskea kuvan yksityiskohtia tai laajemmin koko kuvaa. Väriprosessilla on kuitenkin perustelunsa. Vanhan kunnon paperikuvan säilyvyys tunnetaan hyvin. Tutussa väriprosessissa paperikuviksi kehitetyt kuvat saattavat hyvissä olosuhteissa kestää yli satakin vuotta. Mustesuihku- ja muut tämän hetken kuluttajakäytössä olevat tulostusmenetelmät eivät yllä lähellekään tätä.

Digikuvien tulostaminen - vertailu ja testivoittajat

Mutkia tiellä digikuvista paperikuviksi

Tulostuspalvelujen vertailu perustuu testeissä saman joukon kuvatiedostoja lähettämiseen tulostettavaksi useille eri valmistajille. Tilausta tehtäessä huomiota kiinnitettiin yleensä tiedostonsiirron, kuvakokojen valinnan ja tilausprosessin yleiseen jouhevuuteen. Kun digikuvista teetetyt paperikuvat kopsahtivat postilaatikkoon, niitä vertailtiin toisten tulostauspalveluiden vastaaviin kuviin ja huippulaitteilla tulostettuihin optimivalokuviin. Digikuvien vertailu tehtiin silmämääräisesti ja joissain tapauksissa myös värianalysaattorin avulla.

Kuvia vertailtaessa herkiksi kohdiksi ongelmille osoittautuivat kuvien kirkkaus, värisävyjen luonnollisuus, kontrasti ja terävyys. Joskus kuvavalmistamojen automatiikka yritti korjata kuvia tehden haitallisia muutoksia kuvan värisävyihin ja kirkkauteen. Erityisen herkkiä mittareita tämäntyyppisille ongelmille ovat ihon, taivaan ja lumen värisävyt. Usein kuvissa esiintyvinä piirteinä ne paljastavat helposti ongelmat valmistamon kuvasäädöissä.

Testeissä havaittiin eroja myös saman valmistamon eri toimituserien välillä. Tämä merkitsee, että digikuvien tulostaminen hyvälaatuisiksi paperikuviksi missä tahansa valmistamossa on aina myös jossain määrin tuuripeliä. Erityisesti tämä havaittiin suurennoksissa. Kymppikuvat olivat tasalaatuisempia. Kun vertailun tuloksia vielä lopuksi maustettiin arvioilla toimitusajasta ja hinnasta, seuloituivat esiin kunkin vertailun testivoittajat.

Seuraavaksi luetellut kehityspalvelut ovat palveluiden parasta a-ryhmää siinä mielessä, että ne ovat voittaneet tai saavuttaneet jaetun ykkössijan ainakin yhdessä 2005-2007 välillä tehdyssä testissä.

Fotonetti

Fotonetti oli toimituksen valinta MikroPC 10/2006 -lehden nettikuvapalveluiden vertailussa. Kehuja Fotonetti sai nopeudesta ja edullisuudesta. Moitteita testaajat antoivat pienistä värivirheistä. Fotonetti oli toimituksen valinta myös Mikrobitti kesä/2007:n digikuvat paperikuviksi-artikkelissa. Kehuja Fotonetti sai siirto-ohjelmasta. Moitteita testaajat antoivat ohuesta paperista.
Fotonetti

Fotoyks

Fotoyks sai Tekniikan Maailman 2005/16 testissä parhaat pisteet. Fotoyks-palvelun hyviä puolia testaajien mukaan olivat lyhyt toimitusaika, hillitty ja toimiva kuvien automaattikorjaus ja toiminnallisuudeltaan hyvä kuvien lähetys selaimen avulla. Ainoana negatiivisena piirtennä pidettiin sitä, että tilauksen hinta näytettiin vasta aivan lopuksi.
Fotoyks

Ifolor (Ifi)

Ifi oli toimituksen valinta MikroPC 10/2006 -lehden nettikuvapalveluiden vertailussa. Kehuja Ifi sai kuvanlaadusta, moitteita koko- ja tuotevalikoimasta.
Ifolor

Muut kehittämöt ja tulostuspalvelut

Muita suomessa toimivia kehittämöjä ja tulostuspalveluja ovat esimerkiksi: Color-kolmio, Colormailer, Digiexpress, eFoto, Eiri, ExtraFilm, Fastlab, Fotokioski, Fotonetti, Fotoyks, Fuji Finland, Kuvakulma, Kuvamestarit, Kuvapussi ja Superkuva.