Pellettilämmitys

Puupellettejä ja liekki Suomessa pellettilämmitys on kerännyt osakseen paljon ennakkoluuloja. Milloin pellettejä varastosta polttimeen siirtävä ruuvi jumittuu, milloin koko rakennus uhkaa muuttua jääkuutioksi kun pelletit jäätyvät varastosiiloon. Jos kaikki muu sujuu hyvin niin ainakin pellettilämmittäjä saa harvasen viikko naama noessa nuohota pellettijärjestelmäänsä. Todellisuus on onneksi ruusuisempi.

Tällä sivulla tutustutaan puupellettien polttoon, pellettilämmitysjärjestelmän eri osiin, osien toimintaan ja luetellaan järjestelmien valmistajia. Lisäksi kerrotaan miten pellettilämmitys sopii sähkölämmitystä täydentäväksi lämmitysjärjestelmäksi tai miten puupellettien avulla mökin klapilämmitteinen takka virittyy uusille lämmitysurille.

Pellettilämmitysjärjestelmä

Pellettilämmitysjärjestelmä sisältää periaatteessa samat elementit kun öljylämmitysjärjestelmä. Järjestelmään kuuluu pannu eli polttokattila. Polttokattilassa lämmitetään vesi, jonka kiertovesipumppu pumppaa kiertämään pattereihin. Tuli tai liekki muodostuu polttimessa. Poltin on asennettu kiinteästi kattilaan. Pelletit siirretään kattilan polttotilaan automaattisesti pellettivarastosta.

Pellettilämmitys on kehittyvä lämmitysmuoto. Myyjät tarjoavat usein laitteiden uusia malleja tai tulevien mallien koekappaleita eli prototyyppejä. Uudet mallit ja olemassaolevien mallien uudet versiot voivat tuoda mukanaan merkittäviä parannuksia. Toisaalta niiltä puuttuu pitkän ajan käyttökokemukset erilaisissa käyttöympäristöissä. Myyjältä kannattaa muiden tietojen ohella kysyä kuinka pitkään ko. mallia tai mallin viimeisintä versiota on valmistettu. Näin voi valita riskinsietokykynsä pohjalta joko vanhan ja tutun turvallisen tai uusia lupauksia mutta vain lyhyen käyttöhistorian omaavan uuden mallin.

Pellettijärjestelmän paloturvallisuus on useiden toisistaan riippumattomien herkkien turvajärjestelmien valvonnassa. Näitä ovat mm. ylikuumenemissuojat ja jauheeseen tai hiilidioksidiin perustuvat sammutusjärjestelmät. Paloturvallisuuden ja vakuutusturvan takia pellettilaiteasennukset kannattaa teettää ammattilaisilla. Lisätietoja paloturvallisuudesta antavat mm. paloviranomaiset ja vakuutusyhtiöt.

Pellettipoltin

Pellettipolttimessa pelletit sytytetään automaattisesti kuumailmavastuksen avulla, minkä jälkeen pellettipoltin ylläpitää hiillosta automaattisesti. Pellettien palaminen tapahtuu pellettipolttimen poltinmaljassa, johon pellettipoltin syöttää pellettejä pienen määrän kerrallaan. Syöttämällä pelletit polttomaljaan alakautta eli ns. alasyöttöperiaatteella polttoaine jakautuu tasaisesti ja partikkelit kulkevat tasaisesti palamisvyöhykkeen läpi. Tasainen kulku edistää täydellistä palamista. Jos pelletit lähtevät polttimesta turhan aikaisin tämän merkkinä kertyy rakeista tuhkaa. Palopään tukkeutumiseen ja nokeamistaipumuksen vähentämiseksi voi kokeilla pidempää ylläpidon taukoaikaa ja lyhyempää syöttöaikaa, jolloin palopäähän ei kulkeuduu liikaa tavaraa polton aikana.

Pelletit siirtyvät varastosta vedettyä annostelukanavaa pitkin polttimelle kiertoruuvin kuljettamana. Pellettejä ei kuitenkaan syötetä suoraan poltinmaljaan vaan ne päätyvät tätä ennen polttimen omaan välivarastoon. Vasta tästä välivarastosta pelletit siirtyvät polttimen annosteluruuvien kiertoliikkeen ohjaamana poltinmaljaan. Kyseessä on sama kiertoruuviperiaate kuin varastosta pellettejä polttimeen kuljettavassa järjestelmässä. Varastosta pellettejä polttimeen kuljettavan ruuvin pyörimisnopeus on kuitenkin hitaampi kuin pellettipolttimen sisäisen palopään syöttöruuvin. Näin varmistetaan ettei polttimen välivarasto ylitäyty.

Laadukkaat pellettipolttimet ovat valurautaisia, mikä vaikuttaa erityisesti käyttöikään ja huoltokustannuksiin. Helppokäyttöinen pellettipoltin sisältää loogisen ohjausvalikon, jolla polttimen erilaisia toimintoja ja tiloja voi seurata ja muuttaa. Näytöltä voi lukea mm. mikä on kattilan ja savukaasujen lämpötila ja paljonko pellettejä pellettipoltin kuluttaa. Myös mahdolliset hälytykset ovat parhaissa malleissa selkeinä viesteinä luettavissa digitaalinäytöltä.

Pellettikattila

Puupellettien ja öljyn polttamisessa on paljon yhtäläisyyksiä. Suurin ero, joka koskettaa pellettilämmittäjää on polttoprosessissa syntyvä tuhka. Pellettilämmityksessä pellettikattila pitää siivota syntyneestä tuhkasta riittävän usein tai muussa tapauksessa lämmitysjärjestelmän hyötysuhde heikkenee. Puhdistusväli vaihtelee melkoisesti mallista ja polton säädöistä riippuen. Siinä missä puhdistus on tavallisesti tarpeen kerran kuukaudessa, jotkin pellettikattilat pitää siivota jopa kerran viikossa. Toisaalta markkinoilla on myös malleja, joiden kohdalla lupaillaan puhdistustarpeen olevan niinkin pieni kuin neljä kertaa vuodessa. Eräs tällainen pellettikattila on EcoNom. Valmistajan mukaan kattilaan integroitu poltin mahdollistaa puhtaan, edullisen ja vähänokisen palotuloksen.

Lämmityskattila voi olla myös ns. monienergiakattila, mikä tarkoittaa, että kattilaa ei ole suunniteltu vain yhtä polttoainetta varten vaan siinä voi polttaa erilaisia polttoaineita. Kattila on voitu esimerkiksi suunnitella erityisesti pellettien käyttöä varten mutta se on varustettu myös puupesällä puiden polttoa varten. Pellettien ja puun lisäksi jotkut monienergiakattilat on suunniteltu puun ja öljyn rinnakkaiskäyttöön. Esimerkiksi Thermia Bio -kattilassa pystyy polttamaan klapia pelletin rinnalla.

Kattilan oikeassa mitoituksessa kannattaa käyttää apuna valmistajan edustajan ammattitaitoa. Eräs yleinen periaate on, että palamisessa saavutetaan paras lopputulos, kun tulipesän seinät ulottuvat kauas liekistä eli liekille on reilusti tilaa palaa loppuun. Kohtuus silti tässäkin eli kattilan ei tarvitse olla järjettömän suuri ulkomitoiltaan.

Liekin väri antaa vinkkejä kattilassa tapahtuvasta palamisprosessista. Keltainen liekki ja tasainen palaminen kertovat asioiden olevan hyvällä tolalla. Valkoinen tai hyvin kirkkaan keltainen liekki kertovat liiallisesta ilman määrästä, jolloin palaminen on tehottomampaa ja talteen saadaan vähemmän lämpöä. Syynä on usein liiallinen puhallus. Punertava, lepattava liekki on merkki liian pienestä ilman määrästä suhteessa polttoaineen määrään. Lepattavalla liekillä tapahtuvassa palamisessa lämpöä voi silti vapautua kohtuullisesti mutta pannu likaantuu voimakkaasti. Puhalluksen koventaminen voi tuoda ratkaisun. Liekin väriä tulee tarkastella palamisen seuraamisen tarkoitetun aukon kautta, ei esimerkiksi luukun raosta koska avattu luukku päästää sisään ilmaa eikä palaminen enää tapahdu "aidoissa" olosuhteissa.

Pellettivarasto ja puupelletit

Puupelletit ovat polttamista varten valmistettuja sileitä ja kiiltäväpintaisia lieriöitä. Niiden raaka-aine, puu on uusiutuva luonnonvara, mikä tekee puupelleteistä ekologisen energiavaihtoehdon. Puupelletit vaihtelevat halkaisijaltaan 8-12 mm välillä ja pituudeltaan 5-20 mm välillä. Pienestä koosta huolimatta puupelletti on kuitenkin tuhti energiapakkaus.

Pelletit toimitetaan kuluttajalle säiliöauton eli puhallustäyttöauton avulla. Säiliöautosta pelletit siirretään letkulla pellettivarastoon tai siiloon. Pellettivaraston paikkaa miettiessä on varmistettava että auto pääsee mahdollisimman lähelle varastoa. Toisaalta, pellettivarastoa ei kannata sijoittaa kovin pitkälle itse polttimesta. Varasto voi periaatteessa olla joko sisä- tai ulkotiloissa, erillisessä rakennuksessa tai maan alla. Vesipisaroiden, lumen ja tiivistyvän veden pääsy varastoon on kuitenkin estettävä. Ulos rakennettu pystymallinen siilo vaatii kunnon perustukset.

Pienemmissä erissä pellettejä polttavat voivat ostaa pellettejä kätevissä säkeissä. Esimerkiksi 20 kilon säkki kulkee kätevästi takakontissa mökille ja se vastaa tilavuudeltaan noin kolminkertaista kasaa polttopuuta. Pellettisäkki on helppo varastoida koska se ei juurikaan haise eikä homehdu helposti.

Pellettitakka on hyvä täydentävä lämmönlähde

Sähkölämmitteisiin taloihin, joissa ei ole pannuhuonetta tai polttokattilaa voi pellettitakka olla hyvä täydentävä lämmönlähde. Kun pellettitakka toimii sähkölämmityksen tukena voidaan sähkölämmityksen kuluissa säästää sievoisia summia vuodessa. Eräiden laskelmien mukaan 100 neliömetrin omakotitalossa pellettitakka voi tuoda 500-600 euron vuosittaisen säästön sähkökustannuksiin.

Pellettilämmitteinen takka painaa usein vain 200-300 kiloa, joten sen asennus ei useinkaan vaadi perustuksia. Piippuna käy usein yksinkertainen kevythormi. Takan myyntiedustaja kannattaa kutsua tutustumaan taloon ja antamaan sen perusteella arvio sopivista takka- ja piippumalleista ja asennukseen tarvittavasta työmäärästä. Monissa kunnissa rakennusvalvonta jakaa myös mielellään tietoa aiheesta.

Moderni pelleteillä lämpiävä takka sisältää pellettisäiliön, johon mahtuu jopa viikon puupelletit. Parhaimmissa takoissa pellettilämmitys käynnistyy ajastuksella tai kännykkäsoitolla, jolloin vaikka mökille palaava voi tilata itselleen valmiiksi lämmitetyn mökin. Pellettitakka ei toimi ilman sähköä. Mikäli mökki ei kuuluu sähkönjakeluverkkoon, käyttövoiman voi hankkia vaikka aurinkokennoilla tai tuulienergialla.

Pellettikori - Pellettien poltto tavallisessa takassa

Puupelletit eivät sovellu poltettavaksi tavallisen pilkkeen tapaan suoraan arinalla tai tulisijan pohjalla. Pellettien polttoon tarkoitettu polttokori, pellettikori tuo pellettien polton ilot kuitenkin myös perinteisen takan omistajan ulottuville. Korin toimintaperiaate on yksinkertainen. Puupelletit kaadetaan pellettikoriin, sytytetään ja hiilloksen annetaan palaa loppuun. Korien mitat vaihtelevat niistä suurimpiin mahtuessa kymmenisen kiloa pellettejä. Tämä vastaa energiamäärältään noin kahta tai kolmea klapisylillistä.

Lisää

Lämmitysmarkkinat ovat hyvä bisnes ja markkinoilla yhä mielikuvituksellisemmat tuotteet kilvoittelevat ostajien suosiosta. Kun tähän yhdistyy lämmityspäätöksen pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat vaikutukset tuotteiden huolellinen vertailu ja omien tarpeiden puntarointi yhdessä asiantuntijoiden kanssa nousevat korostetun tärkeään asemaan. Kerään alle linkkejä netin muihin resursseihin aiheesta.

Pellettiaiheinen keskustelufoorumi
Pellettilämmityksestä Motivan sivuilla

Yleisiä pellettilämmitysjärjestelmien ja niiden komponenttien valmistajia ovat mm. Vapo, Thermia, Arimax, Högfors, Jämä ja Jäspi.