Puulämmitys

Polttopuut palavat takassa. Näin puulämmitys lue tunnelmaa. Puulämmitys tuo kotiin tunnelmaa ja säästää kukkaroa. Puulämmitys ei ole vaikeaa ja koleina talvi-iltoina lämmityspuuha on mukavaa ajankulua.

Hampaiden kalistessa kylmässä maassamme uuninvalmistajilla on ollut vuosisatoja aikaa kehittää tulisijoista yhä parempia. Nykypäivään mennessä puulämmitys onkin noussut varteenotettavaksi kilpailijaksi muiden lämmitysmuotojen kanssa niin hyötysuhteen kuin puhtaudenkin osalta.

Miksi puulämmitys on hyvä vaihtoehto

Puulämmitys on edullista. Monet, varsinkin kaupunkien ulkopuolella asuvat tietävät että puu on tarjolla olevista energiamuodoista halvimpia. Joillekin tämä on ainoa syy valita puulämmitys, mikä on tavallaan sääli sillä puuhun ja puulämmitykseen liittyy myös muuta hyvää.

Keskitettyihin energialähteisiin kuten sähkö ja öljy tukeutuvat taloudet joutuvat sietämään energiatoimitusten katkeamisen riskin. Yllättävät kylmät jaksot voivat aiheuttaa öljyn kysyntäpiikin ja viivästyttää öljytoimituksia. Syysmyrskyssä sähköjohtojen päälle kaatuneet puut voivat katkaista sähkölämmityksen. Puulämmitys on yksinkertaista ja varmaa. Hyvin tehdyssä tukevassa tulisijassa ei juuri ole liikkuvia osia, jotka voisivat hajota pahimpaan aikaan. Öljynpolttimen pienenpienen suuttimen hajotessa, säiliöissä makaavasta öljystä ei ole tippaakaan hyötyä. Hyvä tulisija ja pino halkoja liiterissä takaavat mielenrauhan.

Takkatuli ei ole ainoastaan tehokas lämmönlähde vaan myös oiva tunnelman luoja. Sähköpatterien talviöinen metallinen paukahtelu ja termostaattien naksahtelu ei vedä vertoja takkatulen räiskeen ja lämpimänä loimottavien liekkien luomaan tunnelmaan.

Puu on uusiutuva energialähde. Auringon energia sitoutuu puuhun sen kasvaessa ja poltettaessa puuta tämä energia vapautuu. Kun ostat polttopuuta sinua lähellä olevalta tuottajalta tuet paikallistaloutta sen sijaan että tukisit öljy- tai sähkökaupoilla kansainvälisiä ja kasvottomia suuryhtiöitä.

Puulla voi lämmittää huonosti tai hyvin. Puu voidaan kerätä huolimattomasti, polttaa huonolaatuisesti ja näin haaskata sen lämmitysvoimaa. Toisaalta, puu voidaan kerätä tehokkaasti ja ympäristöä säästävästi, polttaa puhtaasti ja energiatehokkaasti. Kun puu palaa korkealla energiatehokkuulla, puulämmitys toimii ja vapautuvat savukaasut sisältävät vähemmän haitallisista yhdisteistä, jotka vaikuttavat kasvihuoneilmiöön.

Toimiva puulämmitys vaatii vetävän hormin

Kostea ja kylmä hormi on puulämmittäjän pelätyimpiä vihollisia polttopuita nakertavien tuholaisten ja liiteriin hiipivän kosteuden ohella. Kylmyys ja kosteus heikentävät hormin vetokykyä, joka puolestaan on edellytys polttopuiden syttymiselle. Vain lämmennyt hormi vetää kunnolla ja saa liekin lepattamaan.

Hormin vetokuntoon saattamisessa avainsana on ennakointi. Puulämmitys ole hötkyilijöiden hommaa. Jos säät ovat olleet kylmät ja kosteat ja viimeisimmästä pesällisestä on kulunut aikaa hormi ei ehkä ole parhaassa vetoterässä. Sytytykseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Uinuvalle hormille ei kannata yrittää antaa shokkikäsittelyä ja ladata sitä täyteen puuta yltiöptimistisen tunteen täyttämänä. Parempi lähestymistapa on aloittaa lämmittely varovasti pienemmällä puumäärällä ja helposti palavalla puulajilla. Sikeään uneen vaipuneen uunin tuhkaluukut voi avata ja polttaa niissä helposti palavaa materiaalia kuten paperia tai tuohta. Lämmittelyn seurauksena kosteustulppa, joka usein pesiytyy hormin juureen haihtuu piipusta ulos ja hormi voi yhtäkkiä herätä alkaen samalla vetää vimmatusti. Tässä vaiheessa voikin jo sytyttää tulisijan puut.

Jos hormi ei luonnonmukaisista lämmittely-yrityksistä huolimatta ala vetää kunnolla kaivetaan pakista avuksi sähkötekniikka. Paperin ja tuohen polttamisen sijaan hormia aletaan lämmittää puhaltamalla siihen kuumaa ilmaa. Tämä käy esim. hiustenkuivainta muistuttavalla mutta paljon kuumempaa ilmaa puhaltavalla kuumailmapuhaltimella.

Jatkuvasti ongelmallisen hormin tilannetta voidaan koittaa auttaa rakentamalla piipun päälle metallinen sadesuojus tai piippuhattu. Se vähentää hormin kostumistaipumusta ja pidentää myös hormin käyttöikää. Nuohoojan voi kutsua avuksi miettimään onko piippu tarpeeksi pitkä ja onko hormi riittävän kokoinen suhteessa tulijaan. Piippua katsellessa voi myös miettiä onko rakennuksen lähellä suuria puita, jotka voisivat vaikuttaa ilman virtaukseen piipun ympärillä ja sitä kautta hormin vetokykyyn. Rakenneasiantuntijan avustuksella voidaan selvittää onko hormin tai tulisijan eristys tehty siten, että hormi ei pääse kostumaan.

Kuivat polttopuut ottavat tulta alleen

Kaiken A ja O ovat kuivat polttopuut. Kuivuus on jopa tärkeämpää kuin käytetty puulaji. Kun polttopuut ovat kuivia, puiden sytyttäminen ei ole vaikeaa ja palaminen on tasaista. Kosteiden polttopuiden palaessa energiaa kuluu väkisin myös puuhun sitoutuneen veden höyrystymiseen. Kuivat polttopuut vapauttavat energiaa paremmalla hyötysuhteella.