Auton renkaat

Tyre world Pinnoitettut uusiorenkaat ja halparenkaat voivat usein olla edullisempia kuin uudet merkkirenkaat. Tässä artikkelissa esitellään niiden etuja ja haittoja. Lisäksi annetaan hieman yleistietoa aiheesta kesärenkaat ja talvirenkaat ja esitellään liike, josta voi ostaa renkaat netin kautta.

Pinnoitetut renkaat, uusiorenkaat

Miten uusiorenkaat valmistetaan

Uusiorenkaat ovat käytettyjä renkaita, jotka on pinnoitettu uudelleen. Pinnoitus tapahtuu käyttämällä raaka-aineena rengasrunkoja, joista on ensin jyrsitty vanha pintakumi pois. Jyrsitty pinta on käsitelty liimalla ja uusi pintakumi on liimattu kiinni runkoon. Näin on onnistuttu pinnoittamaan rengas uudelleen ja saatu aikaan ehta uusiorengas.

Miksi valita uusiorengas

Ympäristösyyt ovat ekotietoiselle kuluttajalle pääasiallinen syy valita uusiorengas. Sen sijaan että vanhojen renkaiden jätekumi olisi päätynyt pilaamaan ympäristöä, se on kierrätetty ja siitä on valmistettu uusia renkaita. Hintatietoiselle kuluttajalle merkittävä syy on, että uusiorenkaat voivat olla merkittävästi uusia renkaita halvempia.

Mitä käyttäjät sanovat uusiorenkaista

Käyttäjien kokemusten mukaan uusiorenkaiden laadussa on paljon vaihtelua eri valmistajien välillä. Puskaradio kertoo ihmisten kokemuksista laidasta laitaan. Joidenkin mielipiteiden mukaan uusiorenkaat ovat raskaampia ja niiden vierintävastus on suurempi kuin uusien renkaiden. Tästä seuraisi että uusiorenkaiden edullisuutta nakertaisi nousevat polttoainekulut.

Mitä valmistajat sanovat uusiorenkaista

Uusionrenkaiden valmistajien mukaan uusioidut renkaat valmistetaan huolella ja hyvistä raaka-aineista. Valmistajien mukaan ne kestävät kulutusta uusien renkaiden veroisesti. Lisäksi uusiorenkaat testataan samoilla testeillä kuin uudet renkaat, joten laatuvaatimukset ovat valmistajien mukaan korkealla. Lisäksi sanotaan, että uusiorenkaiden myynti on vuotta 2002 edeltäneen hiljaiselon jälkeen kääntynyt nousuun. Uusioidut auton renkaat kattavat kuitenkin vain muutaman prosentin koko rengasmyynnistä. Suomessa toimivia uusiorengas-valmistajia ovat mm. turkulainen Scason, lammilainen Ässä Rengas sekä kestiläläinen Ekoturbo.

Halparenkaat, halpisrenkaat, halpikset

Ulkomailta tuodaan suomeen paljon halpoja, uusia renkaita, jotka ovat lähes samanhintaista kuin uusiorenkaat. Tekniikan maailman testissä 2005 oli mukana halparenkaat Barum Brillantis, Marangoni Trio, Dayton D100, Aurora K706, Hankook Centum K702, Kormoran Impulser, Sava Effecta+ ja Eko Turbo sekä Nokian NRT2, joka oli mukana lähinnä vertailukohtana. Nokian NRT2 voitti. Kakkoseksi tuli rengas Barum Brillantis, jonka ainoa miinus tuli ääritilannekäytöksestä kuivalla asvaltilla. Renkaat Marangoni Trio ja Dayton D100 pärjäsivät niinikään testissä melko hyvin.

Puskaradion kautta on kehotettu harkitsemaan myös merkkejä kuten Fulda, Hankook, Barum ja Tyfoon, jotka ovat edullisia, mutta joita nettikommenteissa on pidetty uusiorenkaisiin verrattuna parempina ajettavuudeltaan, pidoltaan ja hiljaisuudeltaan.

Kesärenkaat

Markkinoilla olevat kesärenkaat poikkeavat toisistaan mm. kulun hiljaisuuden, tasaisuuden ja ohjaustuntuman mukaan. On kiinni kuluttajasta, mitä näistä ominaisuuksista hän kesärenkaita hankkiessaan painottaa. Tärkeintä kuitenkin on, että renkaat omaavat riittävästi kulutuspintaa. Kesärenkaiden minimiurasyvyys on 1,6 mm. Turvallinen ajaminen sadekeleillä edellyttää kuitenkin vähintään 3-4 millimetrin urasyvyyttä.

Talvirenkaista kesärenkaat poikkeavat rengasprofiilin, kulutuspinnan ja kumiseoksen koostumuksen osalta. Renkaat, joissa leveät urat ja viuhkamaiset muodot saavat veden suihkuamaan pois renkaan alta vähentävät vesiliirron vaaraa. Parhaimmillaan kesärenkaat ovat kun lämpötila ylittää 7 astetta.

Talvirenkaat

Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys on oltava vähintään 3 mm, suosituksena on 5 mm. Monet miettivät hankkiako talvirenkaat nastoilla vai kitkat. Valinta pitää tehdä käyttötarkoituksen mukaan. Sekä kitkoilla että nastoilla pärjää kohtuullisesti suomen talvessa, mutta kitkarenkailla on nähtävä enemmän vaivaa ajotilanteiden ennakointiin jäisillä ja liukkailla teillä.

Nastarengas

Nastarengas toimii paremmit kuin kitkat erityisesti äärioloissa, nopeasti tapahtuneiden säänmuutosten liukastamilla jäisillä teillä.

Kitkarengas eli kitkat

Kitkarengas on hyvä valinta jos ajetaan pääsääntöisesti sulilla ja jäättömillä teillä. Kitkarengas tarttuu huonosti jäiseen tienpintaan ja varsinkin jos jään päällä on kevyt lumikerros tai vettä silloin nastarengas on oikeastaan ainoa, joka pureutuu pintaan. Kitkarengas on rengasääneltään hiljaisempi kuin nastarengas.

Renkaat netistä

Eräs tapa tavoitella säästöjä rengashankinnoissa on tutkia mahdollisuutta ostaa renkaat netistä. Teoria tämän takana on, että nettikauppojen kustannusrakenne on kevyempi kuin kiinteitä myymälöitä omaavilla ketjuilla joten ne voivat teoriassa tarjota tuotteita pienemmillä kustannuksilla. Tämän pitäisi heijastua halvempina hintoina.

Rengas-online.com

Eräs tunnettu nettirengaskauppa on Saksalaisen Delticom AG:n Rengas-online.com. Kaupan www-sivusto on suomenkielinen. Rengas-online.com toimittaa renkaat tilaajan kotiosoitteeseen. Tämän jälkeen tilaaja voi asentaa renkaat itse tai viedä ne haluamaansa paikkaan asennettaviksi.
>> Rengas-online.com