Sähkön kilpailuttaminen

Yet another lightning. Sähkön kilpailuttaminen voi vieläkin tuoda säästöjä sähkökuluihin. Sähkön kilpailutus on ollut mahdollista jo vuodesta 1998 ja useimpien sähköyhtiöiden sähköhinnat on jo viritetty markkinakuntoon. Tällä sivulla on vinkkejä, miten sähkön kilpailuttaminen voi helpottua netin avulla.

Sähkön hinta

Sähkön hinta muodostuu sähköenergian ja siirtopalvelun hinnasta sekä veroista.

1. Hinnan sähköenergia-osuuden kilpailutus

Hinnan sähköenergia-osuuden (eli myyntihinnan) kilpailutus on mahdollista, eli asiakas voi kilpailuttaa sähköenergiaa myyviä yhtiöitä. Sähkön kilpailutettavissa oleva sähköenergia-osuus kuluttajan laskusta on keskimäärin n. 40-50%.

2. Sähkön siirtopalveluhintaa ei voi kilpailuttaa

Sähkön siirtopalvelu on paikallisen verkonhaltijan yksinoikeus, eli asiakas ei voi ostaa siirtopalvelua muualta kuin siltä verkonhaltijalta, jonka verkkoon liittyy. Sähkön siirtopalveluhinnan kilpailuttaminen ei ole mahdollista ja se on vakioitu. Sähkön hintojen vertailuun suunniteltujen nettipalveluiden sähköhinnat eivät yleensä sisällä siirtopalvelun hintaa.

Miten sähkön kilpailuttaminen tapahtuu

Sähkön kilpailuttaminen vaatii tietoa aikaisemmasta sähkönkulutuksesta, joka puolestaan löytyy vanhasta sähkölaskusta. Vanhalla sähkölaskulla varustautuneena vieraillaan sähköyhtiöiden www-sivuilla ja vertaillaan sähkön hintoja omassa kulutusluokassa sähköyhtiöiden julkisten hinnastojen perusteella tai vertaillaan sähköyhtiöiden muille aikaisemmin antamia sähkötarjouksia.

Kun houkuttelevimmat sähkönmyyjät ovat löytyneet aloitetaan varsinainen sähkön kilpailutus. Kullekin mielenkiintoisista yhtiöistä jätetään tarjouspyyntö yhtiöiden www- sivujen kautta, odotetaan tarjousten kopsahtamista postilaatikkoon ja mikäli hinta vieläkin on hyvä tai jopa parempi, palautetaan sähkösopimus sähköyhtiölle. Yhtiön vaihto hoituukin nätisti sähköyhtiöiden omassa byrokratiassa, kulissien takana. Pienasiakkaalle sähköyhtiön vaihto on ilmaista kerran vuodessa. Sitä tiheämmistä vaihdoista peritään mittarinlukumaksu.

Edullisimman hinnan hakemiseen ja uuden sopimuksen tekemiseen on mahdollista käyttää myös jotain kuluttajia ja sähköyhtiöitä yhteentuovista nettipalveluista kuten Kilpailuttaja.fi:tä (ex-Vaihtovirta).

1. Sähköyhtiön vaihtopalvelun avulla

Sähkön kilpailutus Kilpailuttaja.fi-palvelussa, joka aiemmin tunnettiin Vaihtovirta.fi:nä, tapahtuu syöttämällä ensin tiedot nykyisestä sopimuksesta, joiden perusteella palvelu hakee edullisimman tarjouksen ja laskee vuotuisen säästön. Mikäli hinta tyydyttää, samalla voi tehdä uuden sähkösopimuksen. Palvelun käyttö ja kilpailuttaminen on maksutonta.
Kilpailuttaja.fi (Entinen Vaihtovirta)

2. Sähkön hinta vertailu yhtiöiden julkisten hinnastojen avulla

Energiamarkkinavirasto ylläpitää kotisivuillaan listaa suomeen sähköä myyvistä sähköntoimittajista. Näiden sivuilta löytyy ko. yhtiön sähköhinnat ja usein myös mahdollisuus pyytä tarjous. Yhtiöiden sivuilla olevia hinnastoja lukiessa on hyvä muistaa, että julkiset hinnastot ovat voimassa yleensä vain kyseisen verkonhaltijan alueella.
Energiamarkkinavirasto

3. Muiden eri yhtiöiltä saamia sähkötarjouksia vertailemalla

Ns. "mystery shopping" -periaatetta noudattaen VaasaEmg:in edustajat ottavat yhteyttä sähköyhtiöihin muualta kuin ko. yhtiön alueelta, esittäytyvät kotitalousasiakkaina ja pyytävät sähkötarjousta. Tiedot saaduista sähkötarjouksista kootaan www-sivuilla oleviin ns. PriceWatch-tilastoihin, joiden avulla eri sähköyhtiöiden vertailu allekkain onnistuu kätevästi. PriceWatch-tilastoja tutkiessa on tarpeen huomioida, että tarjotut sähköhinnat eivät välttämättä ole yritysten normaalihintoja tai virallisia hintoja. Vaasaemg on sähkön hintakehityksen seurannan pioneeri ja energia-alan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija.
VaasaEmg

Sähkön säästäminen kotona

Halvin kilowatti on käyttämätön kilowatti. Kodeissa on yhä enemmän laitteita jotka kuluttavat sähköä. Ei ihme, että sähkölaskut nousevat pilviin. Energian säästäminen ei ole pelästään hyväksi ympäristölle vaan myös henkilökohtaiselle budjetille. Lue lisää mahdollisuuksista säästää sähköä kotona. Varsinkin mökeillä ja omakotitaloissa myös aurinkopaneelit voivat olla harkinnan arvoinen vaihtoehto.