Sähkön säästäminen kotona

Raha lähtee töpselistä Sähkölaskut nousevat pilviin. Energian säästäminen ei ole pelästään hyväksi ympäristölle vaan myös henkilökohtaiselle budjetille. Kodeissa on yhä enemmän laitteita, jotka kuluttavat sähköä. Sähkönkulutuksen vähentäminen edellyttää muutoksia kodissa. Tässä artikkelissa on neuvoja siihen, miten eri tavoin voi vähentää sähkön käyttöä ja siitä syntyviä kuluja.

Tapoja säästää sähköä

Ennen kuin viettää turhan paljon aikaa sen miettimisieen, valitseeko mikroaaltouunin vai vedenkeittimen teeveden lämmittämiseen, kannattaa huomio kohdistaa kodin suurimpiin sähkösyöppöihin.

Lämmitys

Eniten sähköä tyypillisessä kotitaloudessa kuluu lämmmitykseen.

Lämmitä vain huoneet, joita käytetään. Kaikkien huoneiden tasainen lämmitys tuo usein turhaa lisää sähkölaskuun. Hyvään alkuun sähkön säätämisessä päästään kun vähän käytössä olevien huoneiden lämpötilaa säädetään alemmas.

Estä lämmön pakeneminen harakoille. Hyvä eristys on avainasemassa lämmityskulujen pienentämisessä. Kukaan ei halua itse maksetun lämmön karkaavan lämmittämään naapurustoa. Kannattaa tarkastaa ikkunoiden ja ovien eristykset, sekä takkojen ja uunien ilmanvirtausta ohjaavat pellit.

Oikeasti, sisällä ei tarvitse tarjeta t-paidalla. Sähkölämmitystä saa vähennettyä paljon pelkästään pukemalla päälle enemmän vaatteita. Lattiat tuntuvat heti lämpimämmiltä hylkäämällä minimalistisen sisustustyylin realismin nimissä ja laittamalla lattialle rohkeasti maton tai pari.

Ilmastointi

Pitkien hellejaksojen aikana meillä Suomessakin on alettu kiinnostua ilmastoinnin mahdollisuuksista ja lämpöpumppujen yleistyessä valmius ilmastoinnin käyttöön on olemassa monissa talouksissa. Ilmastointi vie kuitenkin paljon sähköä.

Säilytä kohtuulliset lämpötilat. Termostaattia ei tarvitse säätää napapiirin kesää vastaavaan lämpötilaan. Kun tyytyy paria astetta korkeampaan lämpötilaan, ei eroa juuri edes huomaa mutta sähkölasku pienenee mukavasti.

Älä unohda vanhaa kunnon kattotuuletinta. Se on hyvä vaihtoehto ilmastoinnille ja jos et halua täysin tukeutua kattotuulettimiin, ilmastoinnin yhdistäminen yhdenkin tuulettimen kanssa mahdollistaa termostaatin asettamisen lämpimämmälle, mutta ilma tuntuu silti viileältä. Tuuletin itse kuluttaa hyvin vähän sähköä. Keskuilmastointi voi maksaa jopa 70 kertaa enemmän!

Pidä itsesi viileänä perinteisin keinoin. Mitä tehtiin aikoina, jolloin ilmastointia ei ollut saatavilla. Vilvoittava uintretki järveen tai viileä suihku saavat olon tuntumaan raikkaalta pitkään. Kun päälle vielä suihkun päätteeksi pukee kostean t-paidan, vaikutus säilyy päivän paahtavimpien hetkien yli.

Valaistus

Valaistuksen saralla on helppo siirtyä pienempään sähkönkulutukseen koska saatavilla on paljon hyviä ja halpoja energiaa säästäviä tuotteita.

Energiansäästölamput ovat hyvä tapa säästää sähköä. Ne kuluttavat huomattavasti vähemmän tehoa kuin tavalliset lamput - energiansäästö voi olla jopa 70%. Normaalit lamput kuluttavat paljon turhaa sähköä lämmöntuotantoon, kun taas energiansäästölampuissa lämmön osuus on vain murto-osa. Energiankulutuksen vähenemisen lisäksi, nämä lamput kestävät moninkertaisen ajan.

Sammuta valot jos niitä ei tarvita. Lienee selvää, että myytti, jonka mukaan sähköä kuluu enemmän jos lamppuja sammuttelee usein verrattuna siihen, että ne jättäisi vain päälle on täyttä pötyä: sähköä säästyy aina kun valon sammuttaa, oli se sitten kuinka lyhyeksi ajaksi tahansa.

Käytä vain niin paljon valoa kuin tarvitset. Koko huonen valaisemisen sijaan, kannattaa käyttää esim. pöytälamppua työpöydän valaisemiseen. Miksi pitäisi valaista koko iso huone, kun tarvitsee valoa vain eteensä. Lisäksi kannattaa hyödyntää kaikki tarjolla oleva luonnonvalo. Valojen polttaminen aurinkoisena päivänä verhojen ollessa samalla vedettynä ikkunoiden eteen ei kuulostaa järkevimmältä tavalta toimia.

Lämminvesivaraaja

Korjaa vuotavat hanat. Pienet määrät vettä, joka valuu hukkaan esim. vuotavista hanoista tulee pidemmän päälle kalliiksi. Tiivisteet ja venttiilit kannattaa tarkistaa ja korjata.

Lämmitä vettä kohtuudella. Termostaatin, ja mahdollisen ajastimen avulla veden saa lämmmitettyä juuri sopivaksi ja juuri silloin kun energia on halpaa, esim. yösähköllä. Muu on sähkön hukkaanheittoa.

Pesukoneet ja kuivurit

Pesu 30-40 asteisessa vedessä riittää lähes aina. 90% pesukoneen käyttämästä energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Sähkölaskua saa huimasti pienemmäksi pesemällä pyykit haalealla vedellä.

Pese vain täysiä lastillisia. Koska energiaa kuluu suunnilleen saman verran, pestään sitten paita tai 20, kannattaa aina pestä täysi koneellinen. Sama pätee astianpesukoneeseen.

Kuivaa ulkona aina kun mahdollista. Kuivausrumpu kuluttaa toiseksi eniten sähköä tyypillisessä kotitaloudessa (eniten kuluttaa ilmastointi ja jääkaappi, josta puhutaan seuraavassa osiossa). Vaikka kuivausrumpuja ei käytetä paljon, ne kuluttavat silti paljon energiaa joka käyttökerralla. Kannattaa pyykätä kuumana tai tuulisena päivänä, ja kuivata pyykit perinteisesti pihalla. Ne kuivuvat moitteettomasti, sähköä ei kulu yhtään ja pyykit tuoksuvat raikkaalle!

Tarkista, että kuivuri on kunnossa. Ennen käyttöä, kannattaa tarkistaa että kone on puhdas pyykistä irtoavasta nukasta, joka muuten häiritsee koneen tehokasta toimintaa. Vaatteet kannattaa laittaa kuivuriin hyvin lingottuina eli jo mahdollisimman kuivina. Kuivausaika vähenee, ja sähköä säästyy.

Jääkaapit ja pakastimet

Hanki uusi, säästävä jääkaappi. Mitä vanhempi jääkaappi on, sitä huonompi sen energiatalous on – sitä enemmän se kuluttaa energiaa. Kaappi kannattaa vaihtaa uudempaan, joka on suunniteltu sähköä säästäväksi ja jolla on hyvä energialuokitus. Energialuokitus selviää koneessa olevasta energiamerkistä.

Sijoita kaappi oikein. Kaappi käyttää vähemmän energiaa, jos se pidetään kaukana hellasta, suorasta auringonvalosta tai muista lämmönlähteistä. Jääkaapin taksee kannataa myös jättää tilaa, jotta lämmin ilma pääsee kulkemaan pois.

Sulata kaappi ajoissa. Energiaa kuluu paljon jos jääkaapin pitää työskennellä sisällä olevan jään takia. Kannattaa siis sulattaa jääkaapit ja pakastimet melko usein – tai ainakin heti kun näkyvää jäätä alkaa kertyä niihin. Kaapin ympärystö kannattaa pitää puhtaana.

Säädä lämpötilaa järkeväksi. Jääkaapin kannattaa olla vain niin viileä kuin on tarpeen. Juuri sopivan kylmä on parempi kuin maksimitila.

Älä auo ovea jatkuvasti. Kylmää ilmaa pakenee joka kerta kun oven avaa, varsinkin silloin kun sen jättää auki pitkäksi aikaa. Ovi kannattaa avata vain tarpeen tullen, ja tiivisteet on hyvä tarkistaa.

Jäähdytä ruuat ensin huoneenlämmössä. Ruokaa ei kannata laittaa suoraan uunista jääkaappiin. Kaapin pitää tehdä ylimääräistä työtä kuuman ruuan viilentämiseen. Kannattaa siis jäähdyttää ruokaa huoneenlämmössä ennen kaappiin laittamista.

Sulata pakastettu ruoka ensin jääkaapissa. Kun jäätynyt, esimerkiksi pakkastesta otettu ruoka sulaa, se viilentää ilmaa ympärillään. Sulattaminen jääkaapissa auttaa jääkaappia jäähtymään.

Lisätietoa