Soittoäänipalveluiden vertailu

Matkapuhelin putoaa veteen. Mikä on halvin soittoäänien ostopaikka? Entä helppokäyttöisin ja kuluttajaystävällisin? Sentinvenyttäjät otti käsittelyyn soittoääniä kauppaajat weppipalvelut. Lopputuloksena syntyi kooste hinnoista ja soittoääniä käsitteleviä artikkeleja. Kyseessä on tietokokonaisuus, jonka toivomme osaltaan helpottavan päätöstä, mistä hankkia soittoäänet omaan kännykkään.

Helppokäyttöisyyden osalta keskityimme siihen, miten helppoa palvelusta on löytää tilanteeseen sopivin soittoääni ja siirtää se kännykkään. Löytämiseen vaikutti soittoäänien luokittelutapa esim. musiikkityylin, uutuuden tai artistin mukaan. Osaansa löydettävyydessä näytteli myös hakutoiminnon toimivuus ja monipuolisuus eli miten hyvin haku palautti soittoäänien joukosta juuri ne soittoäänet, jotka käyttäjä halusikin löytää. Pidimme osana löydettävyyttä myös esikuuntelun helppoutta koska se viimekädessä kertoi onko soittoääni sellainen kun haettiin. Käyttöliittymän helppokäyttöisyyden arvioinnissa sovelsimme yleisesti toimiviksi havaittuja hyvän käytettävyyden kriteerejä. Osana yleistä helppokäyttöisyyttä huomioimme myös palvelun ohjeistuksen.

Kuluttajaystävällisyyden arvioon vaikutti soittoäänien hinnoittelumalli ja esim. miten soittoäänipaketit oli kasattu ja miten avoimesti ja valmiina hinnat tuotiin esille. Osa kuluttajista haluaa tilata soittoääniä yhden kerrallaan verrattain harvoin. Toiset arvostavat paketteja, joihin kuuluu kiinteään hintaan suurempi määrä soittoääniä vaikka viikon ajanjaksolla. Mitä monipuolisemmin palvelu huomioi eri kulutustarpeet, sen paremmin katsoimme sen vastaavan eri kuluttajaryhmien tarpeisiin. Hintojen esilletuonnissa kiinnitimme huomiota missä vaiheessa tilausprosessia soittoäänen hinta ilmaistiin. Mitä aikaisemmin ja selkeämmin hinta ilmaistiin, sen parempi. Erillisestä hinnastosta, jossa soittoäänet oli hinnoiteltu tyypeittäin ja paketeittain sai vielä lisäplussaa. Osana kuluttajaystävällisyyttä arvioimme myös palvelun tarjoamia väyliä palautteen antoon ja millaisia vaihtoehtoja asiakastukeen soittoääniä kauppaava palvelu tarjosi.

Teimme katsauksen välillä 15.5.2006 - 20.6.2006. Havaintomme perustuvat siihen, mitä tällöin kohtasimme palveluiden sivuilla. Huomioi siis, että esim. soittoäänien hinnat ovat voineet muuttua sen jälkeen kun vierailimme palveluissa eivätkä hinnat enää ole samat kuin katsauksen aikana. Selvitä ja tarkista ajantasaiset hinnat kunkin soittoääniä kauppaavan palvelun sivuilta.

Ostamassa soittoääniä - palveluiden vertailu

Katsaukseen valikoitui seuraavat palvelut: Buumi, City, Elisa, Hihii, Hoplaa, Jippii, Maffi, Mobiilisivut, MTV3 Mobiili, Netpale, ZED ja Jamba. Soittoääniä kauppaavia palveluiden katsaus koostuu hintatiedoista ja yleisistä havainnoista, joita teimme ollessamme ostamassa soittääniä ko. palveluista. Palvelut käydään seuraavaksi läpi tarkemmin.

Buumi

Polyfoniset soittarit 1,30 eur
Pro Polyfoniset soittarit 1,90 eur
Alepolyt 0,60 eur
Soittorasia 1,90 eur
Kitarariffit 1,90 eur
Nimisoittarit 1,90 eur
Musasoittarit 2,50 eur
Puhesoittarit 1,90 eur
Aidot Äänet 1,90 eur
Yksiääniset 0,95 eur
Aletonet 0,60 eur

Buumin mukaan hyvä viihde kannattaa aina. Palvelun eräänlainen erikoisuus olivat ProPolyt eli soittoäänet, joiden äänentoistossa on käytetty useampaa instrumenttia kuin tavallisissa soittoäänissä. Propolyissä instrumenttien määrä voi olla jopa 16 kun tavallisissa soittoäänissä määrä on yleensä enintään neljä. ProPolyt olivat 60 senttiä kalliimpia kuin tavalliset polyfoniset soittoäänet. Palvelun mukaan kaikki polyfonisia soittoääniä tukevat puhelimet eivät tue propolyjä. Propolyjen kanssa yhteensopivat kännykkämallit kuitenkin esiteltiin ohjeissa. Toinen Buumin erikoisuus oli soittoääninä toteutetut lauletut henkilöiden nimet.

Jos käyttäjä rekisteröityy Buumiin käyttäjäksi, hänestä tulee Bumeklubin jäsen. Bumeklubin jäseneksi liittyvä sai valita liittymislahjan, joka saattoi olla esim. kaksi ilmaista polyfonista soittoääntä. Bumeklubin liittymislomakkeella jäsenehdokkaille mainostettiin rahanarvoisia etuja, tietoa edullisista tarjouksista ja uutuustuotteista. Näiden sisältöä ei kuitenkaan määritelty tarkemmin.

Buumi tarjoaa rohkeille soittoäänien kuluttajille top one -soittarikanavaa, johon liittyville Buumi lupaa lähettää joka viikko automaattisesti uuden hittisoittoäänen. Top one -soittarikanavan kautta saapuneet moniääniset soittoäänet maksoivat 60 senttiä ja yksiääniset 50 senttiä. Nähdäksemme kuluttaja ei voinut kuitenkaan tarkemmin vaikuttaa lähetettävien soittoäänien valintaan. Buumi lupasi kuitenkin olla lähettämättä samaa soittoääntä useampia kertoja.

Olimme tyytyväisiä Buumin ohjeistuksen tasoon. Palautteen anto oli mahdollista palautelomakkeen avulla. Palvelussa oli julkisena tietona myös taustalla toimivan yrityksen osoitetiedot, mikä on omiaan lisäämään luottamusta. Osoitetietojen julkistaminen vaikutti olevan enemmän poikkeus kuin sääntö soittoääniä kauppaavissa palveluissa.

Katsaushetkellä palvelun suosituimmat polyfoniset soittoäänet olivat: Hard Rock Hallelujah (Lordi), Everytime we touch (Cascada), Shake That (Eminem), La Camisa Negra (Juanes) ja Tavikset (Happoradio)

City

Moniääninen soittoääni 1,50 eur / viesti
Musiikki-truetone 2,50 eur / viesti
Puhe- ja Efekti-Truetone 2,00 eur / viesti
Tavallinen soittoääni 1,30 eur / viesti

City lupaa valtakunnan kuumimmat soittoäänet puhelimeesi. Soittoäänet on palvelussa luokiteltu musiikkigenrejen kuten hiphop, klassinen ja tekno mukaan. Lisäksi löytyy omia kategorioita esim. kiekkolauluja, kitarasooloja ja huumoria edustaville soittoäänille. Soittoäänen hinta käy ilmi tilaussivulla emmekä löytäneet palvelusta erillistä hinnastoa. Soittoääniä voi myös hakea avainsanan perusteella. Käytettävyyden osalta pieniä hankaluuksia aiheutui siitä, että haku palauttaa kaikki erityyppiset soittoäänet ja soittoäänen tyyppi ilmaistaan värikoodilla, jonka merkitys kerrotaan eri kohdassa sivua. Käyttäjäystävällisempi tapa olisi ollut ilmaista soittoäänen tyyppi vaikka tekstin avulla.

Soittoäänten esikuuntelu tapahtuu klikkaamalla palvelussa kuvaketta, josta käynnistyy mp3-muotoisen ääninäytteen latautuminen omalle koneelle. Soittoäänen kuuntelui tapahtuu kuuntelemalla mp3-tiedosto esim. Media playerillä. Emme löytäneen Cityn palvelusta käyttöohjetta, jossa olisi esim. annettu ohjeita tilaamisen ongelmatilanteita varten. Soittoääniä koskevaa palautetta voi lähettää yleisen palautelomakkeen kautta.

Katsaushetkellä palvelun suosituimmat soittoäänet olivat: Always Look on the Bright Side of Life (Monty Python), Equador (Sash), Exorcist: Tubular Bells (Mike Oldfield) ja Paranoid (Black Sabbath). Palvelu ilmoitti sisältävänsä soittoääniä seuraavat määrät: Moniääniset 2296 kpl, musiikki-truetonet 2670 kpl, puhe- ja efekti-truetonet 474 kpl ja tavalliset 3635 kpl.

Elisa

Aidot äänet 3,00 eur / tilaus
Melodiset 1,20 eur / tilaus
Perinteiset 1,20 eur / tilaus
Äänitteet 1,50 eur / tilaus

Elisan palvelussa myönteisiä tuntemuksia herätti se, että kun käyttäjä valitsee kategorialistan yhteydessä olevasta listasta oman puhelinmallinsa, kategorioihin jäävät jäljelle vain ne kohdat, jotka sisältävät soittoääniä, joita käyttäjän puhelin tukee. Miinus tulee hakutuloksista. Haun perusteella saadut soittoäänet esitetään listana, jonka ulkoasu poikkeaa kategorialistauksesta. Lisäksi hakutuloksessa esiintyvät kaikki soittoäänityypit mutta tuloksista ei käy selkeästi ilmi, mitä tyyppiä kukin soittoääni edustaa. Tiettyjä päätelmiä voi tehdä tiedosta, jossa esitetään minkä pituinen soittoääni on kiloina mutta oikea tulkinta vaatii käyttäjältä jo tietotekniikan perusasioiden tuntemista. Koodit, joilla soittoäänen voi tilata esitetään suoraan soittoäänilistauksessa. Soittoäänien hintoja ei kerrota missään tilauksen vaiheessa vaan ne pitää tarkistaa erilliseltä hinnastosivulta, joka on kyllä selkeästi löydettävissä palvelusta.

Soittoäänien esikuuntelu tapahtuu suoraan selaimessa toimivan kuuntelutyökalun avulla eli käyttäjän ei tarvitse siirtää soittoääniä omalle koneelleen esim. mp3-muotoisina tiedostoina ja kuunnella niitä oman koneensa mediaplayerillä. Tämä jouduttaa jonkinverran soittoäänien seulontaa. Ohjeet ovat perustasoa. Niissä käydään ytimekkäästi ranskalaisin viivoin läpi mitä soittoäänen tilauksen ongelmatilanteissa voi yrittää ongelman ratkaisemiseksi tehdä.

Katsaushetkellä muiden soittoäänien yläpuolella palvelussa nousivat: Hard Rock Hallelujah (Lordi), La Camisa Negra (Juanes), Hips Don't Lie (Shakira Feat. Wyclef Jean) ja Kymmenen Kirosanaa (Irina). Emme löytäneet palvelusta tietoa kuinka monta soittoääntä se sisältää.

Hihii

Tavalliset Viestin hinta 0,95 eur / haku
Polyfoniset äänet Viestin hinta 1,10 eur / haku

Hihii toivottaa kävijänsä tervetulleiksi svengaavimpien soittoäänien pariin. Soittoäänet on luokiteltu kotimaisiin, ulkomaisiin, teemasoittareihin ja muihin eli kyseessä ei ole kovin hienojakoinen jaottelu. Palvelussa on hakutoiminne jonka avulla tekstihaun voi kohdistaa joko polyfonisiin tai tavallisiin soittoääniin. Haun voi erikseen rajata koskemaan joko soittoäänen nimeä tai esittäjää. Tilauskoodit esitetään suoraan soittoäänten listauksessa. Myös hinta esitetään tällä sivulla. Soittoäänien esikuuntelua ei ole toteutettu selainapletilla vaan käyttäjä lataa omalle koneelleen mp3-tiedoston jonka kuuntelee esim. mediaplayerillä. Hihiin maksullisten palveluiden taustavoimana häärii Mobile G Host Oy, jonka kanssa ovat tekemisissä myös monet muut soittoääniä tarjoavat sivustot.

Kun kävimme sivuilla, suosituimmat polyfoniset äänet olivat Hard Rock Hallelujah (Lordi), Nothing else matters (Metallica), Mission impossible 2 ja Sydämeni osuman sai (Siiri Nordin). Suosituimmat tavalliset soittoäänet olivat Hard Rock Hallelujah (Lordi), Would You Love A Monster man (Lordi), Rakkaus on lumivalkoinen (Yö) ja Rusketusraidat (PMMP). Palvelussa olevien soittoäänien yhteismäärä jäi meille arvoitukseksi.

Hoplaa

Tavalliset Viestin hinta 0,65 eur / haku
Polyfoniset äänet Viestin hinta 0,95 eur / haku

Hoplaa kertoo palvelussaan tarjoavansa mobiiliviihdettä edullisesti. Soittoäänet on Hoplaassa jaettu kategorioihin kotimaiset, ulkomaiset, teemat ja muut. Tämän lisäksi Hoplaalla on myös aakkosvälejä (A-D, E-H, jne.) edustavat soittoäänikategoriat, joissa tietyllä kirjaimella alkavia artisteja pääsee selailemaan artistikohtaisessa aakkosjärjestyksessä. Palvelussa on myös hakukone jonka haun voi rajoittaa kohdistumaan vain jonkin tietyn kategorian sisältöön. Tilauskoodit esitetään suoraan soittoäänten listauksessa. Myös hinta esitetään tällä sivulla.

Ohjeet koostuvat lähinnä listoista joissa kerrotaan, mitkä soittoäänet toimivat missäkin puhelinmallissa. Palautetta voi antaa karun palautelomakkeen kautta. Soittoäänien esikuuntelu tapahtuu klikkaamalla kaiutinkuvaa ja siirtämällä mp3-tiedosto omalle koneelle esim. mediaplayerillä soitettavaksi. Ulkoasultaan kotikutoisen näköinen Hoplaa toimii saman Mobile G Host Oy:n järjestelmän varassa kuin esim. Hihii.

Kun kävimme sivuilla, suosituimpien polyfonisten äänien kärkikymmenikköä koristivat mm. Hard Rock Halleluja (Lordi), Nothing else matters (Metallica), tv-sarjan O.c. teema, Nemo (Nightwish), Poison (Alice Cooper) ja tv-sarjan Tohtori Sykerö teema. Palvelussa olevien soittoäänien yhteismäärä ei käynyt meille selväksi.

Sivu: 1 2