Erityyppiset soittoäänet

Värikkäitä pastanpaloja putoaa veteen. Tämä sivu on osa sentinvenyttäjien tekemää katsausta, jonka aikana käytiin läpi soittoääniä kauppaavia www-palveluja ja tehtiin soittoäänien hintavertailu. Havaintojemme pohjalta kerromme tällä sivulla mikä www-kauppa tarjosi katsauksen tekohetkellä halvimmat yksiääniset, polyfoniset ja aidot soittoäänet. Lisäksi kerromme mihin hintahaarukkaan nämä soittoäänet sijoittuvat ja pisteenä i:n päällä esittelemme lyhyesti erityyppiset soittoäänet ja niiden taustat.

True/realtonet eli aidot soittoäänet

Uusimpia tulokkaita soittoäänirintamalle ovat true/realtonet tai aidot soittoäänet. Aidot soittoäänet tuotetaan samplaus-tekniikalla eikä synteettisesti, mikä saa soittoäänet kuulostamaan aikaisempia tekniikoita todenmukaisemmilta. Tekniikka mahdollistaa, että aidot soittoäänet voivat olla kokonaisia musiikkikappaleita, luonnollisia ympäristön ääniä kuten aivastelua, linnunlaulua tai lasten riemun kiljahduksia pomppulinnassa tai vaikka äänitehosteita kuten otteita elokuvien ääniraidoilta.

Truetone-termin historia ja käyttö on aavistuksen sekava. Ensimmäinen Nokian puhelinmalli, joka tuki aitoja soittoääniä eli AMR-WB-menetelmällä tallennettuja äänisampleja oli Nokia 3300. Truetone puolestaan oli Nokian markkinointinimi AMR-WB:lle. Termiä on kuitenkin käytetty jälkeenpäin eri yhteyksissä tätä laajemmassa merkityksessä tarkoitettaessa myös muilla menetelmillä kuten MP3 ja AAC tallennettuja soittoääniä. Tästä johtuu myös, että vaikka moni uusi kännykkä tukee monia eri musiikin tallennusmuotoja, usein sanotaan vain että siinä on truetone-tuki.

Sentinvenyttäjien tekemässä soittoääniä myyvien palveluiden kartoituksessa aidot soittoäänet liikkuivat hinnaltaan 0.95 euron ja 4 euron välissä. Halvimmat moniääniset eli polyfoniset soittoäänet tarjosi Netpale 95 sentin hintaan.

Melodiset soittoäänet

Polyfoniset tai melodiset soittoäänet (kuten niitä myös kutsutaan) olivat merkittävä edistysaskel aivan ensimmäisiin, yksiäänisiin soittoääniin nähden. Parannus äänenlaadussa johtuu siitä, että polyfoniset soittoäänet tuotetaan moniäänisesti (polyfonisesti) käyttäen samanaikaisesti useaa äänikanavaa ja ääntä. Suurin mahdollinen kanavien määrä riippuu puhelinmallista, mutta yleistä on, että myynnissä olevat soittoäänet hyödyntävät neljää kanavaa. Polyfoniset soittoäänet siirretään puhelimeen joko WAP-yhteyden kautta tai lähettämällä ne puhelimeen MMS-viestinä.

Polyfoniset soittoäänet tarkoittavat usein synteettisesti tuotettuja soittoääniä MIDI-muodossa. Synteettisissä soittoäänissä määritellään mikä instrumentti soi milläkin korkeudella milläkin hetkellä mutta ei miltä instrumentti kuulostaa. Miltä polyfoniset soittoäänet lopulta kuulostavat määräytyy sen perusteella miten kukin perusinstrumentti on valmistajan toimesta toteutettu kussakin puhelinmallissa.

Puhelinmallikohtaiset erot siinä, miten instrumenttien äänet on puhelimessa toteutettu on eräs syy miksi melodisia soittoääniä ladatessa kauppapaikkoihin on usein kerrottava oman puhelimen malli. Näin puhelimeen voidaan lähettää juuri ko. mallia varten optimoitu soittoääni. Samat puhelinmallikohtaiset erot aiheuttavat myös sen, että soittoääniä kauppaavien palvelujen sivuilla olevat soittoääninäytteet ovat vain suuntaa antavia. Kun soittoääni on ladattu omaan puhelinmeen, se voi kuulostaa erilaiselta ja olla myös pituudeltaan ääninäytteestä poikkeava. Tämä on syytä huomioida. Usein soittoääniä kauppaavien palveluiden sivuilla kerrotaan mistä puhelimesta soittoäänien näyte on äänitetty.

Sentinvenyttäjien tekemässä soittoääniä myyvien palveluiden kartoituksessa moniääniset soittoäänet liikkuivat hinnaltaan 0.95 euron ja 4 euron välissä. Halvimmat moniääniset eli polyfoniset soittoäänet tarjosi Jippii, Mobiilisivut, Hoplaa ja Netpale, joissa moniääninen soittoääni maksoi kussakin 95 senttiä.

Yksiääniset soittoäänet

Tästä kaikki alkoi. Yksiääniset soittoäänet olivat ääniä, joista ensimmäiset kännykän käyttäjät pääsivät nauttimaan. Niitä käytetään edelleen vanhimmissa kännyköissä. Yksiääniset soittoäänet käyvät kuitenkin koko ajan harvinaisemmiksi puhelinkannan uudistuessa malleilla, jotka tukevat polyfonisia soittoääniä. Kytkykaupan salliminen vuonna 2006 nopeuttanee edelleen puhelinkannan uusiutumista ja parempiin soittoääniin kykenevien kännyköiden yleistymistä.

Yksiääniset soittoäänet käyttävät vain yhtä instrumenttia ja vain yksi nuotti soi soittoäänessä kerrallaan. Tämä on melko rajoittavaa soittoääniä säveltävien kannalta. Ainoaksi vaihtoehdoksi luoda esim. rytmi soittoääneen on käyttää hyvin lyhyitä, riittävästi perusäänenkorkeudesta poikkeavia piippauksia. Näin saadaan kuitenkin aikaan yllättävänkin hyviä tuloksia, jotka vetoavat syvästi ainakin pelikonsoleilla lapsuudessaan pelanneisiin. Muistaako kukaan Mario Brosia :)

Sentinvenyttäjien tekemässä soittoääniä myyvien palveluiden kartoituksessa yksiääniset soittoäänet liikkuivat hinnaltaan 0.65 euron ja 4 euron välissä. Halvimpia yksiäänisiä soittoääniä tarjosi Hoplaa 65 sentillä kappale.